Martin Selmayr is lid van CD&V
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (l) en secretaris-generaal Martin Selmayr. Foto: AFP

Martin Selmayr, de ex-kabinetschef van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker die via een omstreden spoedprocedure benoemd werd tot secretaris-generaal van die Commissie, is al sinds 2014 lid van CD&V. Dat heeft de Commissie woensdag geantwoord tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

De commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement zat woensdag opnieuw bijeen over de benoeming van Selmayr. Het Parlement vond het verdacht dat Selmayr (48) zijn Wikipedia-pagina in december vorig jaar zelf had aangepast om 3.45 uur ‘s morgens. Dat zou erop kunnen wijzen dat de Duitser al op de hoogte was van zijn kans om het tot secretaris-generaal te schoppen, terwijl zijn voorganger Alexander Italianer pas op 20 februari aankondigde dat hij met pensioen ging.

De Commissie antwoordde daarop dat de nachtelijke Wikipedia-sessies van Selmayr 'niets te maken hadden met zijn latere benoeming tot secretaris-generaal'. Selmayr zou tijdens de kerstvakantie meldingen gekregen hebben dat de informatie op zijn Wikipedia-pagina niet correct was. Zo stond er dat hij lid was van de CDU van Duits bondskanselier Angela Merkel. ‘Maar hij is al sinds 2014 lid van de Vlaamse christendemocraten’, zei de commissie. Van CD&V dus. Selmayr woont al sinds 2003 in Brussel.

Selmayr paste ook foutieve informatie over zijn cv en zijn religieuze overtuiging zelf aan, maar hij deed dat volgens de Commissie in overleg met Wikipedia. Op de vraag waarom dat om 3.45 uur ‘s ochtends moest gebeuren, kreeg het parlement geen antwoord.

Selmayr, de voormalige kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, kreeg op 21 februari een promotie tot secretaris-generaal van de Commissie, de hoogste ambtenaar in de EU. De Duitse jurist had eigenlijk gesolliciteerd voor de functie van vice-secretaris-generaal. Enkele minuten nadat hij die post had gekregen, kondigde Juncker aan dat de secretaris-generaal Alexander Italianer met pensioen ging. Selmayr werd daarop prompt gepromoveerd tot secretaris-generaal.