Belgen haken af bij wissel aan top Ahold Delhaize
Dick Boer (l.) en Frans Muller. Foto: BELGA

Johnny Thijs en Patrick De Maeseneire verdwijnen uit de raad van commissarissen bij Ahold Delhaize. Zij worden niet vervangen. Er blijven nauwelijks Belgen over aan de top van de 'fusiegroep'.

Ahold Delhaize maakte vanmorgen bekend dat Frans Muller, de Nederlandse ex-ceo van Delhaize, op 1 juli Dick Boer opvolgt als topman van de kruidenier. De machtswissel bij Ahold Delhaize komt niet onverwacht, maar nieuws erover liet langer dan verwacht op zich wachten.

Mogelijk belangrijker nog dan de ceo-wissel, blijkt dat de Belgische aanwezigheid in de raad van commissarissen halveert. Johnny Thijs en Patrick De Maeseneire stappen op. Dat een afslanking van de raad van commissarissen eraan kwam, was geweten. Maar dit gaat verder dan wat verwacht werd.

Zogenaamde fusie

Bij de zogenaamde fusie tussen Ahold en Delhaize waren de Belgen al niet goed vertegenwoordigd. Nu verliezen in de raad van commissarisen ook twee sterkhouders. In het directiecomité waren alle belangrijke posten in handen van Ahold-getrouwen. Slechts één Belg, Marc Croonen, kreeg een zitje. 

Toen het Nederlandse Ahold, de groep boven supermarkt Albert Heijn, en het Belgische Delhaize twee jaar geleden samensmolten, werd dat nochtans verkocht als een ‘fusie van gelijken’. In de praktijk was het een overname van Delhaize door Ahold en kwam Ahold-topman Dick Boer aan het hoofd van de nieuwe fusiegroep te staan. Frans Muller, die sinds 2013 ceo van Delhaize was, werd deputy ceo. Met uitzicht op promotie tot nummer één. Dat zal op 1 juli dus gebeuren.

Muller is net als Boer een Nederlander maar heeft Delhaize bijna drie jaar geleid, hij is ook lid van de raad van bestuur van de Vlerick Business School. Hij geldt als een goede peoplemanager.