Vroegere Braziliaanse president Lula moet de cel in
Foto: AFP

Het Braziliaanse Hooggerechtshof wees in een zitting, die woensdagavond uitliep tot in de nacht, een verzoek af van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (72) om zijn celstraf uit te stellen tot hij alle beroepsmiddelen tegen zijn veroordeling had uitgeput.

Lula werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba wegens corruptie in verband met het bouwconcern OAS. Hij kreeg daarvoor 9,5 jaar cel, maar in beroep spraken drie rechters in Porte Alegre eind januari een nog strengere gevangenisstraf uit van 12 jaar en 1 maand.

De oud-president diende daarna een verzoek tot ‘habeaus corpus’ in bij het Hooggerechtshof om te verhinderen dat hij de cel in zou moeten tot alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. De elf rechters beslisten twee weken geleden om de zaak ontvankelijk te verklaren. Woensdagavond wezen ze het verzoek uiteindelijk nipt af met 6 stemmen tegen 5.

De beslissing van het opperste gerecht is een tegenslag voor de politieke ambities van Lula, die zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar. Hoewel hij volgens peilingen met voorsprong de grootste kanshebber is op de overwinning, mag hij niet opkomen indien zijn veroordeling niet wordt tenietgedaan voor augustus.