Facebookschandaal veel groter dan gedacht: 87 miljoen gebruikers getroffen
Foto: REUTERS

Het Facebookschandaal, waarbij de persoonlijke data van miljoenen gebruikers in handen is gevallen van het bedrijf Cambridge Analytica, is veel groter dan eerst aangenomen. Ook de data van 61.000 Belgische gebruikers zouden mogelijk zijn doorgegeven.

Facebook maakte woensdagavond bekend dat de data van 87 miljoen gebruikers zou misbruikt zijn. Eerder werd er nog van uitgegaan dat de persoonlijke gegevens van ongeveer 50 miljoen mensen was gelekt. Voornamelijk Amerikanen werden getroffen, maar ook de data van 61.000 Belgische gebruikers zouden mogelijk zijn doorgegeven.

De data zijn in handen gekomen van het onderzoeksbureau Cambridge Analytica, dat daarmee onder meer heeft geprobeerd de verkiezing van president Donald Trump in 2016 te beïnvloeden.

In een blogpost somt de Chief Technology Officer van Facebook de verschillende maatregelen op die het bedrijf neemt om alle data op de socialenetwerksite beter te beveiligen. Zo wordt het voor externe sites en apps binnenkort moeilijker om met Facebook te communiceren en zal Facebook de inhoud van sms’en voortaan niet meer opslaan. 'We geloven sterk dat deze veranderingen de data van gebruikers beter zullen beschermen', klinkt het.

Beurswaarde verdampt

De kwestie leidde de afgelopen weken tot ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Facebooktopman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrijf zag ondertussen miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Op 11 april zal Zuckerberg in het Amerikaanse Congres getuigen over de rol van de socialenetwerksite in het privacyschandaal.

Facebook erkende eerder woensdagavond ook dat het alle privéberichten scant, die gebruikers versturen via Messenger.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in