De Wever: ‘Nederland schuldig aan cocaïneprobleem in Antwerpen’
Foto: ISOPIX
Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is het de schuld van Nederland dat de cocaïnehandel zich heeft verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. Ons buurland zou door zijn gedoogbeleid zelfs ‘een erfschuld aan Europa’ hebben.

De Wever was woensdag te gast in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur op de Nederlandse zender NPO2. Daar haalde hij uit naar het Nederlandse gedoogbeleid, dat volgens hem maakte dat de georganiseerde misdaad er diep ingenesteld raakte in de samenleving.

‘En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen’, zei hij.

De helft van de cocaïne in Europa komt via Antwerpen het continent binnen. ‘Vijf jaar geleden was het nog vijfduizend kilo, vorig jaar ontdekten we veertigduizend kilo - en onze inspanning om te zoeken naar drugs is niet verhoogd. De toestroom is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd’, vervolgde De Wever. ‘De georganiseerde misdaad zit in Nederland, maar ze zoeken handlangers hier in Antwerpen.’

De Antwerpse burgemeester herhaalde daarop zijn voornemen om meer werk te maken van het aanpakken van geldstromen vanuit het drugsmilieu.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in