Poetin hoopt dat ‘gezond verstand overwint’ in affaire-Skripal
Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin hoopt dat ‘het gezond verstand overwint’ bij de afhandeling van de affaire-Skripal. De vergiftiging van een vroegere Russische spion in het Verenigd Koninkrijk heeft tot een ernstige diplomatieke crisis tussen Rusland en het Westen geleid.

‘We wachten op het moment waarop het gezond verstand eindelijk overwint en waarop gestopt wordt met het toebrengen van schade aan de internationale relaties’, zo verklaarde Poetin op een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara.

De verklaring komt op het moment dat de Organisatie voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) in de Den Haag samenkomt om op vraag van Moskou de aanval in Salisbury te bespreken. De OPCW voert een eigen chemische analyse uit van stalen van het zenuwgif dat bij die aanval gebruikt is. Het definitieve verslag zal weliswaar geen schuld toewijzen.

Krachtmeting

Na de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, op zondag 4 maart in het Britse Salisbury, is een diplomatieke krachtmeting ontstaan. De Britse regering beschuldigt Moskou van de aanval op Skripal. Daarop beslisten bijna dertig landen om meer dan 140 Russische diplomaten uit te zetten.

Moskou ontkent echter iets te maken te hebben met de vergiftiging van Skripal. In een tegenzet stuurt Rusland evenveel diplomaten terug naar hun land. Ook een Belgische diplomaat is woensdag door het Kremlin tot persona non grata verklaard.