Islamoloog Ramadan kocht stilzwijgen van Belgische vrouw af
Foto: REUTERS

De Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan, die in Frankrijk in beschuldiging is gesteld voor verkrachting, heeft in 2015 het stilzwijgen afgekocht van een Belgische vrouw met wie hij een relatie had.

Ramadan heeft in 2015 een ex-partner 27.000 euro betaald in ruil voor haar stilzwijgen, schrijven weekblad Le Vif en de Franse website Mediapart woensdag. Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, waar Ramadan en zijn Belgische ex de overeenkomst bereikten, bevestigt het bestaan ervan.

Majda B., een 45-jarige Belgische van Marokkaanse afkomst, had enkele jaren geleden een knipperlichtrelatie met Ramadan. Toen die op zijn einde liep, besloot de vrouw om teksten, foto’s, video’s en geluidsopnames online te zetten. Ze noemde hun relatie daarin ‘destructief’ en zei dat ze zich ‘mentaal aangerand’ voelde door een ‘destructieve manipulator’.

Tariq Ramadan stapte op 17 februari 2015 naar de rechtbank. Hennart bevestigt dat beide partijen op 6 mei 2015 een akkoord over de kwestie bereikten. ‘Dat voorzag in grote lijnen dat B. de gegevens van het internet zou halen en geen nieuwe zou publiceren als Tariq Ramadan haar daarvoor geld betaalde’, zegt Hennart.

Ramadan werd eind januari in Parijs gearresteerd. Hij wordt door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting, feiten die zouden dateren uit 2009 en 2012.