Egypte veroordeelt 190 Moslimbroeders wegens terrorisme
Foto: REUTERS

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag tijdens een massaproces 190 leden van de verboden Moslimbroederschap wegens terrorisme veroordeeld.

De rechtbank in de Zuid-Egyptische stad Suhaj strafte 35 beklaagden tot 25 jaar cel, 61 anderen tot 15 jaar en 62 tot 10 jaar. De overigen kregen gevangenisstraffen tussen de drie en vijf jaar. Een groot deel van de beklaagden werd bij verstek veroordeeld.

De beklaagden werden ervan beschuldigd onder andere treinsporen te hebben gesaboteerd en molotovcocktails naar politiebureaus te hebben gegooid.

Mensenrechtenactivisten hekelen de massale veroordelingen in Egypte, maar de regering verdedigt zich door te wijzen op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

In 2013 braken in Egypte grootschalige demonstraties uit, nadat het leger de verkozen islamistische president Mohammed Morsi had afgezet. De autoriteiten beschuldigen de Moslimbroeders ervan achter die gewelddadigheden te zitten.

De vroegere militaire bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi werd enkele dagen geleden met meer dan 97 procent van de stemmen als president herkozen, weliswaar zonder noemenswaardige tegenkandidaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in