De cocktailparels van de Belgische kust
Sofie Ketels en Patrick America Foto: Sofie’s Living Room

De Belgische cocktail zit in de lift. In de centrumsteden heeft de cocktailminnende Belg een grotere keuze dan ooit, maar ook daartussen druppelt de kwaliteit van de steden door naar buurtcafés en stamkroegen. De Standaard brengt ons kleine maar dappere cocktaillandschap voor u in kaart.

Gelukkig is de kwaliteit van de cocktails die aan de Vlaamse kust geserveerd worden, niet zo grillig als het weer. Omdat onze kuststrook elke lente en zomer zoveel volk trekt, vind je er een mooie concentratie van cocktailbars.

De cocktailparels van de Belgische kust
Foto: Sofie’s Living Room

De beste:

Een bar die ons compleet wist te verrassen, is Sofie’s Living Room (€€, Demyttenaerelaan 13, 8670 Koksijde), gevestigd in een anonieme villa in een grote villawijk in Sint-Idesbald, op een steenworp van Koksijde. Tot je halt houdt aan de voordeur van Sofie Ketels’ cocktailbar, weet je niet dat je bij een van ‘s lands beste cocktailbars bent beland – alleen een klein naambordje naast de deur verwijst naar de bestemming van het pand. In Sofies sfeervol verlichte woonkamer speelt Roaring Twenties-swingmuziek op de achtergrond. Achterin de ruimte, voorbij de antieke, comfortabele canapés en de knusse zithoekjes, vind je de bar, waar de glimlachende gastvrouw en haar assistent, Patrick America, je verwelkomen.

Patrick is een van de meest legendarische bartenders van het land. De voorbije achttien jaar maakte hij deel uit van Belgiës beste barteams, onder meer in Jigger’s en Cocktails at Nine, waar hij veel jonge, getalenteerde bartenders inspireerde. Nu is hij dus aan ‘t zeetje beland, waar hij superlekkere drankjes maakt op zijn eigen, onnavolgbare manier. ‘Ik ben heel klassiek’, zegt hij. ‘Ik zoek op hoe een cocktail oorspronkelijk werd gemaakt, of dat nu in de 18de of 21ste eeuw gebeurde, en dan probeer ik dat zo dicht mogelijk te benaderen. Om te zien wat de maker bedoelde.’

‘De beleving van een drankje is voor mij erg belangrijk’, gaat Patrick verder. ‘Wanneer je die eerste slok neemt: alsof er zich een film afspeelt. Er gebeurt iets.’ Zijn Oaxaca Old-Fashioned is hoe dan ook om duimen en vingers bij af te likken. Maar ook Sofie zelf staat natuurlijk haar mannetje achter de bar. Ze is één van Belgiës vrolijkste bartenders, en de drankjes die ze maakt, stroken met haar zonnige karakter. Probeer zeker haar Jamaican Negroni, die ze serveert onder een stolp die ze eerst vult met gearomatiseerde damp. Tijdens de zomermaanden vind je haar ook terug op het strand van Koksijde.

De cocktailparels van de Belgische kust
Foto: L’Apereau

De meest onderschatte:

Een van de meest onderschatte bartenders van België is ongetwijfeld Jeroen Van Hecke, die zijn carrière begon in de cocktailhoofdstad Antwerpen, maar intussen al enkele jaren achter de bar staat in L’Apereau (€€, De Smet de Naeyerlaan 53, 8370 Blankenberge).

Zijn cocktails zijn top. Elk drankje dat hij op de toog van L’apéreau serveert, is uitgebalanceerd en wordt vergezeld van een uitgekiende garnituur. Deze bar werkt alleen met de beste spirits, die Jeroen als geen ander weet te gebruiken om drankjes naar zijn hand te zetten. Ook zijn rechterhand, Charlotte De Fevere, kent haar weg achter de bar. Alleen al voor de drankjes van dit duo raden we u een bezoek aan Blankenberge aan.

De cocktailparels van de Belgische kust
Foto: The Pharmacy

De bekendste:

Op een boogscheut van het Knokse casino, waar Jan Van Ongevalle enkele jaren geleden aan zijn cocktailcarrière begon, runt hij vandaag een van de meest prominente cocktailbars te lande: The Pharmacy (€€€, Elizabetlaan 178, 8300 Knokke-Heist). Het is een familiezaak: ook Jans dochters Hannah en Noa staan er achter de bar. Zoon Ran - die vorig jaar als eerste Belgische bartender de wereldfinale won van een grote cocktailwedstrijd (Bacardi Legacy) - is momenteel op wereldreis, maar ook hij gaf in de loop van de voorbije drie jaar vorm aan de Pharmacy-legende.

Het interieur van deze bar is prachtig. De zaak was vroeger een verkoopzaal voor antiek en de Van Ongevalles weten de sfeer ervan te behouden met oude chesterfields, prachtige schilderijen en hier en daar enkele opgezette dieren. Maar de echte magie gebeurt natuurlijk achter de bar. De Smokey Japanese, gemaakt met succulente Japanse whisky, staat voor ons met stip op één, maar ook de Walt Fizzney (gin, citroengrassiroop, citroensap, een eiwit en vlierbloesemtonic) is een echte klassieker.

De cocktailparels van de Belgische kust
Foto: Histories d’O

En verder:

Histoires d’O (€€, Albert I-promenade 53, 8400 Oostende) staat niet alleen in onze top vijf voor zijn garnaalkroketten. Ook de cocktails zijn er niet te versmaden.

Een strandbar die nét dat beetje extra doet voor zijn cocktails, is Pura Vida in Knokke (€, ter hoogte van het Rubensplein). Het feit dat zaakvoerder Frederik Torresan een cocktailopleiding genoot in The Pharmacy, zit daar waarschijnlijk voor iets tussen.

PRIJSWIJZER (gemiddelde prijs per drankje)
€: 10-12 euro
€€: 13-14 euro
€€€: 15-16 euro