Cocktails in Brugge en Kortrijk: gepolijste drankjes in chique sferen
Foto: Sprezza

De Belgische cocktail zit in de lift. In de centrumsteden hebben cocktailminnaars een grotere keuze dan ooit, maar de kennis en kwaliteit druppelen ook door naar buurtcafés en stamkroegen. We gingen de temperatuur meten in de West-Vlaamse centrumsteden Kortrijk en Brugge.

De jongste:

Als Yvan Vindevogel zich aan een nieuwe onderneming waagt, dan weet je dat hij geen moeite onbenut laat om er iets moois van te maken. Vindevogel was medeoprichter van Omega Pharma, en heeft vandaag een hele reeks ondernemingen in zijn portefeuille, waaronder het farmaciebedrijf Vemedia en het Belgische ginmerk Copperhead. Hij runt ook het oudste hotel van België: Hotel Damier in het centrum van Kortrijk, dat al een herberg was in 1398.

Sinds eind vorig jaar heeft Vindevogels hotel ook een eigen cocktailbar, Sprezza (€€, Graanmarkt 12, 8500 Kortrijk), afgeleid van het Italiaanse woord sprezzatura (vrij vertaald als ‘de kunst van de nonchalance’) wat verwijst naar de nonchalante maar getrainde manier waarop bartenders aan de slag gaan.

Bartenders Keith Cuveele, Thibaud Ducoulombier en Hannes Desmedt kunnen zich volledig uitleven op een mooi drankenmenu, dat alle hoeken van het cocktailspectrum verkent: van het spectaculaire (de 'Alchemist', geserveerd onder een laboratoriumachtige opstelling van filters, pipetten en katheders) over het hartige (de 'Blind rabbit', gemaakt met gin en wortelsap) tot het avontuurlijke (de 'We are diplomats', een rumdrankje dat zoete en droge smaken combineert).

Ook het interieur van Sprezza is tot in de puntjes verzorgd. De inrichting doet denken aan de comfortabele, gepolijste sfeer van bars in internationale tophotels; plekken waar je onder het genot van een goed glas even kunt ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Cocktails in Brugge en Kortrijk: gepolijste drankjes in chique sferen
Foto: Groot Vlaenderen

De oudste:

Ook Groot Vlaenderen (€€, Vlamingstraat 94, 8000 Brugge) heeft veel weg van een hotelbar, al maakt deze zaak geen deel uit van een hotel. Zaakvoerder Arne Baum leerde de stiel als barverantwoordelijke in Sheraton-hotels in Londen en Edinburgh, en brengt de internationale, chique sfeer van die etablissementen over naar Groot Vlaenderen, gehuisvest in een eeuwenoud pand in zijn geboortestad Brugge. Baum en zijn vriend Frederick Creyf serveren samen met hun Portugese bartender Luis Marinho een uitgelezen selectie van degelijke klassiekers. Dit is geen bar waar je experimentele, avontuurlijke drankjes moet verwachten, maar wij genieten elke keer opnieuw van de consistente kwaliteit die Groot Vlaenderen in het glas schenkt.

Cocktails in Brugge en Kortrijk: gepolijste drankjes in chique sferen
Foto: Café Privé

En verder:

Calavera (€, Kortrijkstraat 357, 8560 Wevelgem): onder normale omstandigheden zouden we deze zaak mijden, omdat de interactie met een bartender wat ons betreft de helft van de smaak van een cocktail bepaalt, en in dit restaurant bestel je cocktails met een efficiënte maar kille toepassing op een iPad. Ware het niet dat Roberto Curia hier de drankjes maakt. Curia is al vijftien jaar bartender, en daarmee behoort hij tot het veteranenkorps van de Belgische cocktailgilde. Vooral met rum weet hij prachtige drankjes tevoorschijn te toveren, al staat hij natuurlijk open voor elk smakenprofiel.

Café Privé (€€, Grote Kring 9, 8500 Kortrijk) opent slechts een paar dagen per maand de deuren. Voor de rest van de tijd doet dit pand dienst als hoofdkwartier van het Kortrijkse bedrijf Deluxe Distillery, die onder meer Blind tiger-gin en Mary white-vodka op de markt brengt. Maar áls de deuren open zwaaien, dan mag u magistrale cocktails verwachten. Op de intussen beruchte Thirsty Thursdays nodigt Café Privé telkens het kruim van de Belgische en zelfs internationale bartenders uit. Volg hun Facebookpagina, waar ze telkens de eerstvolgende sessie aankondigen.

PRIJSWIJZER (gemiddelde prijs per drankje)
€: 10-12 euro
€€: 13-14 euro
€€€: 15-16 euro