Reynders betreurt uitwijzing Belgische diplomaat
Foto: AP

Rusland wijst één Belgisch diplomaat uit. Dat doet Moskou nadat ons land eerder één Russische diplomaat tot persona non grata had verklaard. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt de Russische reactie.

Het gaat om een medewerker van de ambassade in Moskou, zegt de FOD Buitenlandse Zaken. De Belg krijgt twee weken de tijd om Rusland te verlaten. Om wie het gaat, is voorlopig niet duidelijk.

Minister Reynders laat in een persbericht weten dat hij kennis heeft genomen van de belissing van de Russische overheid en dat hij ze betreurt.

Moskou wijst diplomaten uit van landen die eerder zelf Russische diplomaten hadden buitengezet als sanctie voor de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië.

Het ging telkens om exact hetzelfde aantal mensen als het aantal Russen dat die landen eerder zelf hadden uitgewezen. Dat Rusland een Belgische diplomaat zou uitwijzen, lag dus in de lijn der verwachtingen. Op 27 maart had de federale regering besloten om de accreditatie van één Russische diplomaat in te trekken.

Groot-Brittannië kan nog meer uitwijzingen verwachten dan de 23 die al opgezegd werden. Dat zouden er meer dan vijftig worden, zegt Moskou. Donderdag werden ook al 60 Amerikanen uitgewezen.

De Britse regering beschuldigt Rusland van de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury. Daarin wordt ze gesteund door tientallen bondgenoten, waaronder de VS. Moskou ontkent.