Kremlin eist excuses van Londen, ‘idiotie is te ver gegaan’
Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Foto: rr

Het Kremlin heeft Londen opgeroepen ‘zich te verontschuldigen’ nu het Britse militaire onderzoekscentrum Porton Down geen bewijs heeft gevonden dat het zenuwgas uit Rusland kwam. ‘De idiotie is te ver gegaan’, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

De Britse regering houdt Moskou verantwoordelijk voor de vergiftiging van de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Groot-Brittannië. ‘Hun theorie bevestigt zich in geen enkel geval’, vindt Peskov, ‘want het is onmogelijk dat te bevestigen’.

‘De Britse minister van Buitenlandse Zaken, die president Poetin heeft beschuldigd, en de Britse eerste minister moeten hun collega’s in de Europese Unie in de ogen kijken. Londen zal op een of andere manier zijn verontschuldigingen aan de Russische kant moeten overmaken’, zei hij nog.

Dinsdag zei het Britse militaire onderzoekscentrum, het Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) in Porton Down waar de stalen Novitsjok-zenuwgas zich bevinden, dat het geen aanwijzingen heeft over waar het zenuwgas vandaan komt.

‘Groteske provocatie’

De Organisatie voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) moet zich ook nog uitspreken over de afkomst van het gebruikte zenuwgas. Het komt woensdag samen in Den Haag om de aanval in Salisbury te bespreken, op vraag van Moskou. De OPCW voert een eigen chemische analyse uit van stalen van het zenuwgas. Het definitieve verslag zal weliswaar geen schuld toewijzen.

Het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst van Rusland, Sergej Narysjkin, noemde de vergiftiging van Sergej Skripal een ‘groteske provocatie opgezet door de speciale diensten van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten’. Hij riep tot dialoog op ‘om de toestand niet tot een nieuwe Cuba-crisis te brengen’. Deze rakettencrisis bracht de VS en de Sovjet-Unie in 1962 aan de rand van een nucleaire confrontatie.