‘Plastic Attack’ viseert ook Belgische supermarkten
Themabeeld Foto: BELGAIMAGE
De groep rond ‘Plastic Attack’ wil in supermarkten de druk op leveranciers verhogen om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Bij zo’n ‘attack’ laten consumenten na het afrekenen al het overbodige plastic achter in de winkel.

'De zanger Sioen heeft het Gents initiatief gestart, na het zien van het Britse filmpje', zegt mede-oprichtster van de Facebookpagina 'Plastic Attack' Joke Flo. Sioen heeft daarna samen met een Nederlander, Olivier Calkoen, een overkoepelende, internationale pagina uit de grond gestampt. 'Ik ben er als derde persoon bij gekomen, nadat ik in Brugge een initiatief had gestart', zegt Flo. Het doel van de organisatie is om een sensibiliseringscampagne te starten omtrent plastic verpakkingen. 'We hopen dat de hoeveelheid plastic zal dalen, dat er meer wordt nagedacht over rietjes op café of plastic zakken, bijvoorbeeld.'

In Brussel is nog een andere groep actief rond hetzelfde thema. ‘Het lijkt erop dat alles wat je koopt in plastic is gewikkeld tot het punt waarop het belachelijk wordt’, aldus de organisatoren van het evenement op hun Facebookpagina.  Zij organiseren de eerste Belgische 'plastic attack' Brussel. Die staat komende zaterdag gepland in de Delhaize-supermarkt op de Anspachlaan. Andere ‘plastic attacks’ werden via Flo georganiseerd, onder andere in Gent, Bornem, Leuven, Brugge, Mechelen en Lokeren. Deze acties gaan door op 2 juni.

Terugnameplicht

Consumenten zullen niet in de problemen komen indien ze het plastic achterlaten. Volgens Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) hebben supermarkten zelfs de plicht om verpakkingsmateriaal terug te nemen. 'We willen consumenten ook wijzen op deze terugnameplicht van de supermarkt', aldus Flo. 'En we willen steden aanzetten om na te denken over de consequenties van plastic.' Flo benadrukt dat het om een ecologische actie gaat. 'We zijn politiek neutraal', besluit Flo.

Het initiatief komt overgewaaid uit Groot-Brittannië. BBC deelde eind maart een filmpje van zo’n ‘plastic attack’ aan een Tesco-supermarkt. Daar lieten ongeveer 25 consumenten drie winkelkarretjes vol plastic achter. 

Wie zelf een actie wil organiseren in een supermarkt, kan contact openemen met Joke Flo via de Facebookpagina van 'Plastic Attack'. Ze geeft alvast een paar tips mee: 
  • Geen fysiek of verbaal geweld!
  • Geen vijandigheid tegenover de werknemers of werkgevers van de winkel, integendeel. We hebben begrip voor hun werkdag. Het is niet hun schuld dat er plastic gebruikt wordt…  Dus met de glimlach!
  •  Film je actie sowieso, dit kunnen we later nog gebruiken
  •  Verzamel alle afval plastic/karton gescheiden in een winkelkar.                    
  •  Gebruik geen plastic zak om je eigen aankopen in te doen, want dat vernietigt heel de actie! Gebruik desnoods een kartonnen doos van de winkel.
  •  Wees duidelijk in waarom je dit doet: motiveer vriendelijk andere klanten na aankoop om hun plastic te droppen.
  •  Breng voldoende eigen materiaal mee: herbruikbare dozen, stoffen zakken, …

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig