Britse Vogue zet voor het eerst model met hoofddoek op cover

Met de Somalisch-Amerikaanse moslima Halima Aden zet het Britse magazine Vogue voor het eerst in zijn 102-jarige geschiedenis een model met een hoofddoek op de voorpagina. Ze deelt de cover met acht andere modellen, volgens hoofdredacteur Edward Enniful allemaal met ‘een andere huidskleur, lichaamsbouw, socio-economische achtergrond, religie of seksualiteit’.

Onder het motto ‘de modellen die het gezicht van de mode veranderen’ kiest de Britses Vogue deze maand negen modellen met verschillende huidskleur. Naast Halima Aden, het eerste model met hoofddoek op de cover van de Britse editie, prijken ook Adut Akech, Radhika Nair, Yoon Young Bae, Faretta, Fran Summers, Vittoria Ceretti, Paloma Elsesser en Selena Forrest op de voorpagina.

‘De mode-industrie omhelst eindelijk een concept dat mijn hele carrière bepaald heeft’, schrijft hoofdredacteur Edward Enniful in zijn voorwoord. ‘Wanneer ik diversiteit zeg, wil ik duidelijk maken dat het voor mij niet om zwart of wit gaat. Het gaat verder dan dat: huidskleur, lichaamsbouw, socio-economische achtergrond, religie en seksualiteit. Dat is wat ik met deze cover wil vieren.’

Halima Aden haalde vorig jaar de wereldpers nadat ze een contract tekende bij het bekende modellenbureau IMG, dat ook de belangen van onder andere Gigi Hadid, Miranda Kerr en Joan Smalls behartigt. Dat ze liever haar hijab niet afneemt voor fotoshoots, was voor het bureau geen probleem. Ondertussen liep Aden onder andere shows voor Kanye West en Max Mara en was ze één van de gezichten in een campagne van luxewebshop The Modist, die onder andere designerkaftans verkoopt.

 

 

Halima Aden en Adut Akech werden allebei geboren in een vluchtelingenkamp in Kenia. ‘Voor mij vertegenwoordigen ze het idee dat alles mogelijk is’, schrijft Enniful.

Toen Edward Enniful vorig jaar de eerste eerste zwarte man werd die aan het hoofd van de Britse Vogue kwam te staan, kondigde hij aan dat het zijn taak was om meer diversiteit in het blad te brengen. Vorig jaar durfde hij met model Adwoa Aboah en actrice Zoe Kravitz al eens kiezen voor gekleurde coversterren, maar dit jaar leek het voornemen ‘meer diversiteit’ even begraven onder covers met Taylor Swift, Nicole Kidman, Margot Robbie en Bella Hadid. Tot hij zijn cover voor het aprilnummer op Instagram zette. Die verzamelde ondertussen al meer dan 33.000 likes.