Netanyahu annuleert net aangekondigde vluchtelingendeal na rechtse kritiek
Benjamin Netanyahu. Foto: AFP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een controversiële deal met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geannuleerd. Bij de voorstelling sprak hij nochtans nog over de 'best mogelijke deal'.

De afspraak tussen de Israëlische overheid en de UNHCR bestond erin dat het land zestienduizend Afrikaanse vluchtelingen binnen de vijf jaar zou hervestigen. Mogelijke opvanglanden waren volgens Netanyahu Duitsland, Canada en Italië. Omgekeerd zouden zestienduizend vluchtelingen in het land mogen blijven en een officiële status krijgen.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International Israël hadden de overeenkomst verwelkomd. Ze kwam er als reactie op massaprotesten tegen Netanyahu's plannen om 38.000 migranten uit te wijzen.

Netanyahu stelde de overeenkomst maandag pas voor, maar rechtse en extreemrechtse politici kwamen al snel met zware kritiek. Op Facebook reageerde Netanyahu maandagavond al dat hij eerst met de inwoners van het zuiden van Tel Aviv wil praten, waar een deel van de vluchtelingen al woont, om het plan nadien te herevalueren.

'Paradijs voor indringers'

Dinsdag maakte de Israëlische premier uiteindelijk bekend dat de deal geannuleerd wordt. 'Na de vele opmerkingen over dit akkoord gehoord te hebben, heb ik de voor en tegens onderzocht en beslist het akkoord te annuleren', klonk het in een communiqué.

Onder anderen minister van Onderwijs Naftali Bennett, leider van het extreemrechtse Het Joodse Huis, meende dat Israël met het plan in 'een paradijs voor indringers' zou veranderen. Bij het vernemen van de annulering, feliciteerde Bennett zijn premier.

Maar ook uit zijn eigen partij kreeg Netanyahu kritiek. Bij de voorstelling, maandag, had de premier het nochtans over de 'best mogelijke deal'.

UNHCR hoopt op heroverweging

De UNHCR hoopt nu dat Israël 'binnenkort zal heroverwegen' om de deal te annuleren. 'We blijven geloven in de noodzaak voor een akkoord dat Israël, de internationale gemeenschap en mensen die asiel nodig hebben, ten goede kan komen', aldus woordvoerder William Spindler.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in