Vlammende ruzies in 'De mol', maar deze vrouw maak je voorlopig niets wijs
Zit mol Jeffrey strategisch achter Channy om haar uit te zwaaien of ziet u (alweer) spoken? Foto: Vier
Het mooie samenwerkingsliedje van 'De mol' is al na één aflevering voorbij. Al lijkt Pascale ondanks verwarring, gekibbel en zelfs ruzie het hoofd steeds analytisch koel te houden. Ofwel is zij de mol, ofwel zit ze hem verdomd dicht op de hielen. En dan mogen Jeffrey en Steve misschien wel schrik krijgen.

‘Gij had BELOOFD om niet te schieten, Lloyd!’

De tranen welden zichtbaar op in de ogen van dierenarts Joke toen ze na kilometers lopen, acht munten brandmerken en minutenlang onderhandelen met Lloyd, Jeffrey en Katrien uit 'team pick-uptruck' toch neergeschoten werd met een paintballgeweer. Dat student Lloyd aarzelend op haar poep had gemikt om de omvang van de blauwe plek te beperken, kon Joke geen barst schelen. Ze riep ongeremd haar frustratie uit terwijl Jeffrey en Katrien ruzieden over het op de hoogte brengen van het paardenteam. In dat team kon priester Pieter het dan weer nauwelijks geloven: 'Is Joke DOOD?' En even later: 'Waarom is Joke dood?! Godverdomme hé, wat voor een kakding is dat.' Ook Channy, die de hele tijd in de helikopter op zoek was naar Joke - beter bekend als 'mujer blanca' -'begreep er niets van'. 

Gevolg: De groep komt van een koude kermis thuis na de eerste opdracht met nul euro en nul pasvragen. 

Nochtans hadden ze aanvankelijk een strak plan dankzij marineofficier Pascale. Eigenlijk kon het niet genialer: je laat Joke maar lopen en vlak voor ze haar pasvragen kan verzilveren, hou je haar onder schot met een paintballgeweer. Maar terwijl Pascale en Channy in de lucht cirkelden om Joke te vinden, werden alle plannen omgegooid. 

Kunt u in uw mollenboek noteren over deze trieste opdracht:
  • Steve zegt dat geld verdienen hem geen bal interesseert. Vervolgens gaat hij in het paardenteam zitten, waar hij oppert om een brandijzer mee te nemen 'om voor geld te spelen'. Later krijgt hij de bunsenbrander ook met geen stokken correct aan de praat. 
  • Bahador heeft kritiek op elk topplan en komt zelf nooit met iets interessants op de proppen. Het tempo dat hij aanhoudt met zijn paard, is hemeltergend traag. 
  • Katrien vindt Bahador 'een steenezel'. Maar hoe noem je dan iemand die tegen de raad van drie medekandidaten in toch even omroept in de walkietalkie dat Joke onderschept is?
  • Lloyd ziet Joke écht niet staan vanuit de pick-uptruck en doet het hele team van richting veranderen? Achzo. 
  • Jeffrey is chauffeur van beroep, maar een auto op het asfalt houden terwijl hij rijdt, dat is te moeilijk? 
  • Pieter vloekt veel maar doet weinig. Heeft u hem veel anders zien doen dan genieten (van de nederlaag?) op zijn paard? 
  • Nadat het potje van Joke was overgelopen, excuseerde ze zich voor haar uitbarsting. De kans dat we hier te maken hebben met een fanatieke winnares in plaats van een extraverte mol, wordt groter.

HEEFT PASCALE DE MOL AL ONTMASKERD?

Teleurgesteld, gefrustreerd, boos en 'het is allemaal weer vergeten en vergeven': na de eerste opdracht moest iedereen bekomen van de intense emoties. Behalve Pascale, die net zo kalm en beredeneerd als dat ze het aanvalsplan aanvankelijk had opgesteld, analyseerde waar het fout was gelopen in de proef.

'De afspraken zijn niet nagekomen', aldus de marineofficier. 'Al van in het begin vroeg de truck dan om die stampers... Ik vind dat verdacht van Katrien dat ze zei dat Joke gelokaliseerd was, maar de rol die Jeffrey en Lloyd speelden, was ook niet klein. De ene heeft het bevel gegeven, de andere heeft het uitgevoerd.'

Met die zin zou Pascale zomaar eens de mol ontmaskerd kunnen hebben. Lloyd mocht dan wel als een echte stuntman uit de pick-uptruck gesprongen zijn: deze impulsieve student had het nooit over zijn hart gekregen om de trekker over te halen als Jeffrey hem dat niet had bevolen. Als Pascale, die meermaals dit soort analytische intelligentie en clevere mildheid aan de dag weet te leggen op de juiste momenten, niet zélf de mol is, dan zijn Jeffrey en Steve gewaarschuwd, wat ons betreft. 

JEFFREY EN STEVE MOGEN BEGINNEN BIBBEREN

Even terug naar die influencer skills van Jeffrey. Naast het feit dat hij àltijd een verdachte T-shirt draagt (eentje met vleugels voor het afdalen van de klif, eentje met mannen die met bananen schieten tijdens de paintballproef en eentje met twee kussende ezels vlak voor hij de stad intrekt voor zijn geblinddoekte rondleiding waarbij hij... moet kussen), weet Jeffrey verdomd goed hoe hij mensen moet bespelen.

Iedereen vond hem verdacht na de eerst opdracht? Dan haalt hij geblinddoekt toch gewoon even 3.000 euro binnen voor de groep. Dat hij probeerde om Katrien te overhalen om in de mollenboekjes te kijken, is trouwens ronduit smerig. Haar besmeurde 'blacklighthanden' hadden haar dan verraden voor de hele groep. Iets wat Jeffrey duidelijk over zijn hart kon krijgen, want de mol weet zoiets natuurlijk op voorhand. Hoe meer u er op let, hoe duidelijker het is: Jeffrey bepaalt in het Antwaarps en met een grapje hier en daar de beslissingen van de groep. 'Kom, vraag die stamper aan de paardenmensen!' Twee minuten later: 'Ja, nee, nu is het toch al te laat, kom we zijn weg.' En hij zit - uiteraard toevallig - aan het stuur, dus probeer dan nog maar eens 'nee' te zeggen... 

Maar ook Steve heeft diezelfde cursus 'hoe plaats ik mezelf in de cockpit' gevolgd. Opnieuw... Hoe meer u er op let, hoe duidelijker het is: iedereen mag baseballen en lopen zo hard als hij wil, Steve maakt Channy wel wijs dat er 28 sterren op de Europese vlag staan. Als hij geen munten kan brandmerken, weet hij mensen op afstand te houden met zijn natuurlijke autoriteit en kan hij zo ongestoord de proef naar de vaantjes mollen. En ook tijdens het voorsmaakje van de volgende aflevering zien we hoe Steve niet een maar twee keer in pole position lijkt te zitten om de boel te verknallen met een coördinerende rol. Is deze groepsoudste de grootste verrader van hen allemaal? Het kàn.  

Nog eentje om uw hoofd helemaal gek te maken: Steve liet tijdens zijn kennismakingsgesprek weten dat hij zijn dochter makkelijk achterlaat als hij gaat lopen omdat hij een ijzersterke conditie heeft. Waarom zeg je dan in godsnaam 'nee' tegen een spelletje baseball met het gevaar dat Bahador zijn longen tussen de tweede en de derde honk ophoest? (Wat ook weer vragen oproept, want 'Baha' was deze keer helemaal geen steenezel en geen blok aan het been...)  

Wat we wel zeker weten, is dat de sympathieke Limburgse, Channy, niet meer van ons scherm zal spatten volgende week. Zij had al haar eieren in de verkeerde mand gelegd.