Tien Carrefour Hypermarkten geblokkeerd in actie tegen herstructurering
In België zijn tien hypermarkten geblokkeerd door de staking. In Frankrijk zijn 300 winkels getroffen (foto: Carrefour in Lomme, bij Rijsel). Foto: afp

Tien hypermarkten van Carrefour zijn zaterdag gesloten. Het gaat om een stakingsactie tegen de aangekondigde herstructurering in België.

Vrijdag waren er al acht Carrefour-hypermarkten gesloten. Zaterdag zijn daar nog twee winkels bijgekomen. Het gaat hoofdzakelijk om winkels in Wallonië, in de regio-Luik, maar ook de hypermarkt van Genk is geblokkeerd.

Het filiaal in Genk wordt net als de winkel in Belle-Île (Luik) met sluiting bedreigd. Behalve deze hypermarkten zijn ook die van Ans, Bomerée, Boncelles, Flémalle, Fléron, Haine-Saint-Pierre, Herstal en Zinnik gesloten, zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve.

Ook in Frankrijk wordt er actiegevoerd Daar zouden minstens 300 winkels betrokken zijn bij de staking, zeggen de bonden. Sommige vestigingen zijn geblokkeerd, bij andere kunnen de klanten maar met mondjesmaat binnen of zijn er amper mensen aan het werk.

Het is niet de eerste actie van het personeel. In februari was er in een aantal Belgische winkels al symbolisch protest tegen de herstructurering. De kassiersters boycotten toen de zelfscankassa’s.

‘Minisanering die niets oplost’

De directie van Carrefour België herhaalt dat ze de agenda van de bonden niet begrijpt, omdat er net beslist was om een agenda vast te leggen om de onderhandelingen over het transformatieplan aan te vatten. Ze is ook verbaasd dat verschillende winkels worden geblokkeerd door externen, en niet door werknemers van Carrefour. Nog volgens de directie verspreiden sommige vakbondsmensen verkeerde informatie.

‘We willen niet overhaast te werk gaan’, zegt de directie van Carrefour. ‘Onze ambitie is om effectief elke optie grondig te analyseren zodat de mogelijke impact voor de medewerkers maximaal kan worden beperkt.’

Carrefour heeft de intentie om in ons land twee hypermarkten te sluiten, drie andere om te vormen tot supermarkt en eentje te laten krimpen tot een kleinere hypermarkt. De sanering zou 1.233 mensen treffen.

‘Het is een minisanering die niets oplost’, schreef economieredacteur Pascal Dendooven eerder in De Grote Markt. ‘Al in 2010 bleek uit een sombere interne analyse dat de hypermarkten geen toekomst meer hebben.’ Lees hier de volledige analyse: ‘Zachte palliatieve zorgen’.