Rusland zet op zijn beurt westerse diplomaten buiten
De Britse vlag waait boven de ambassade in Moskou. Foto: REUTERS

Rusland heeft vrijdag aan Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Polen en andere landen laten weten dat ze diplomaten moeten terughalen uit Rusland. De Belgische ambassadeur is voorlopig nog niet ontboden, maar mogelijk wordt er ook van ons land een diplomaat weggestuurd.

Moskou eist na de Europese sancties voor de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter onder meer dat Londen het aantal medewerkers op zijn Russische ambassade en consulaten vermindert. Het moet op gelijke hoogte komen met het aantal Russische diplomaten in Groot-Brittannië, zo zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Groot-Brittannië had eerder 23 Russische diplomaten het land uitgezet.

Daarnaast dwingt Moskou vier diplomaten terug te gaan naar Polen en hetzelfde aantal Duitse diplomaten wordt weer naar huis gestuurd. Ook moeten drie diplomaten weer naar Litouwen, twee naar Italië en Spanje en één naar Ierland, Roemenië, Letland, Finland en Zweden. Voorts moet de militaire attaché van Estland weg.

Ook ambassadeurs ontboden

Eerder op de dag was ook al bekendgemaakt dat Rusland twee Nederlandse diplomaten uitwijst. Het gaat om een Russische tegenzet nadat die landen een even grote sanctie hadden uitgevaardigd tegen diplomaten uit Rusland.

Volgens een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werden daarnaast nog de ambassadeurs van Australië, Albanië, Denemarken, Canada, Macedonië, Moldavië, Noorwegen, Oekraïne, Frankrijk, Kroatië en Tsjechië op de ambassade ontboden om uitleg te krijgen over de Russische maatregelen.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Moskou vier Franse diplomaten uitwijst nadat Parijs eerder vier Russische diplomaten wandelen had gestuurd.

België ontsnapt (voorlopig)

De Belgische ambassadeur is voorlopig nog niet ontboden op de Russische ambassade. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt wel dat Rusland ‘zich het recht voorbehoudt’ om vergeldingsmaatregelen te treffen tegen België, Hongarije, Georgië en Montenegro. Aangezien België één Russische diplomaat wegstuurt, zou mogelijk ook een Belgische diplomaat Rusland moeten verlaten.

Donderdag was ook al aangekondigd dat het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg moet sluiten. Er werden toen ook zestig Amerikaanse diplomaten de deur gewezen.

De huidige diplomatenoorlog is een gevolg van de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal, op zondag 4 maart in het Britse Salisbury. De Britse regering heeft de schuld voor de aanval bij Moskou gelegd en daarop hebben deze week bijna dertig landen aangekondigd dat ze alles samen meer dan 140 Russische diplomaten het land uitzetten.

Moskou blijft ontkennen iets te maken te hebben met de vergiftiging van Skripal.

Russisch vliegtuig doorzocht op Heathrow?

Vrijdagavond meldden Russische media op basis van een anonieme bron dat de Britse politie een vliegtuig van de Russische maatschappij Aeroflot doorzocht zou hebben op Heathrow. ‘Dit is de volgende provocatie’, reageerde de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken alvast.

De Britse politie ontkende het verhaal echter op Twitter.