Trump: ‘Amerikaanse leger zal binnenkort Syrië verlaten’
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak in Ohio alle toehoorders verrast door plotsklaps aan te kondigen dat alle Amerikaanse troepen zich ‘binnen korte tijd’ zullen terugtrekken uit Syrië.

President Trump deed de verrassende mededeling donderdagavond in Ohio, tijdens een toespraak die eigenlijk zou gaan over infrastructuurwerken. ‘Het is tijd dat anderen de situatie daar beginnen aan te pakken’, zei hij. ‘We zijn IS momenteel keihard aan het verslaan. Daarom kunnen we Syrië heel binnenkort verlaten.’

‘We nemen het kalifaat voor de volle honderd procent in handen. We nemen alles terug’, voegde Trump eraan toe.

Trump klaagde daarna over de grote bedragen die de Verenigde Staten al hebben gespendeerd aan de oorlog in Syrië. ‘We moeten onze mensen terughalen naar ons eigen land, waar ze horen te zijn’, besloot het staatshoofd.

Hoe serieus?

De vraag blijft hoe serieus de aankondiging van Trump te nemen valt. De Amerikaanse president deed in het verleden al meerdere aankondigen die later niet bewaarheid werden. Zo kondigde hij na de schietpartij in Parkland, Florida, tot verbazing van velen een strengere wapenwetgeving aan, om daar al snel op terug te komen.

Bovendien zei het Amerikaanse ministerie van defensie onlangs nog dat alle 2.000 Amerikaanse troepen die momenteel in Syrië gestationeerd zijn, vooralsnog in dat land zullen blijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig