Rusland sluit Amerikaans consulaat en stuurt zestig Amerikaanse diplomaten terug
Sergej Lavrov Foto: AFP

Moskou sluit het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg en wijst zestig Amerikaanse diplomaten de deur. De maatregel is donderdag aangekondigd door Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

De beslissing is een vergeldingsactie van de Russen op de uitwijzing van verschillende Russische diplomaten door westerse landen. Dat deden ze uit solidariteit met Groot-Brittannië, dat Moskou ervan verdenkt de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter te hebben vergiftigd.

De Verenigde Staten wezen zelf zestig Russische diplomaten uit.

'Gelijkaardige reactie’

Lavrov kondigde donderdag ook een ‘gelijkaardige reactie’ aan ten aanzien van alle Europese landen die de accreditaties van Russische diplomaten hebben ingetrokken.

‘Wat de andere landen betreft, spiegelen we ons aan het aantal Russische diplomatieke medewerkers die de dienst zullen verlaten.’ Ons land zette één Russische diplomaat het land uit. Vermoedelijk moet straks dus ook één Belgische diplomaat in Rusland het land verlaten.

'Niet verbaasd'

Washington heeft donderdagavond al gereageerd op de tegenactie van de Russen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten 'niet verbaasd' te zijn over het Russische besluit, ook al is dat in de ogen van de Amerikanen niet gerechtvaardigd. Met zijn tegenzet toont Moskou alleen maar niet geïnteresseerd te zijn in een oprechte dialoog, vindt het State Department.