‘België heeft een huidkankerprobleem’: aantal kwaadaardige huidtumoren stijgt
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Met 37.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar is er sprake van een zorgwekkende trend, zegt Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen.

‘België heeft een huidkankerprobleem’ is de slogan van de 20ste campagne van Euromelanoma. Met jaarlijks 37.000 nieuwe gevallen is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in België, zegt Euromelanoma. Volgens Europees onderzoek zal het aantal kwaadaardige huidtumoren in België jaarlijks blijven stijgen met vijf tot negen procent.

‘We kunnen stellen dat België een huidkankerprobleem heeft’, zegt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter Euromelanoma. ‘Afhankelijk van het type huidkanker, neemt het aantal patiënten met die diagnose jaarlijks toe met vijf tot negen procent. Een zorgwekkende trend, zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van die patiënten twee of meerdere huidkankers zal ontwikkelen.’

Wat huidkanker kost

Dat is volgens de dermatologen ook dé grote uitdaging voor de gezondheidszorg. Dr. Isabelle Hoorens van UGent berekende in haar thesis de kosten van huidkanker. Die zullen in 20 jaar tijd sterk stijgen, van circa 107 miljoen euro in 2014 naar een geschatte 3,2 miljard euro in 2034.

Tijdens de jaarlijkse preventieweek, van 14 tot 18 mei, kan wie dat wil bij de deelnemende dermatologen terecht voor een gratis huidonderzoek. ‘Hoewel het thema van onze campagne elk jaar wisselt, blijft de boodschap dezelfde: bescherm je tegen te veel zon. Dat doe je door je in te smeren, je huid te bedekken en de schaduw op te zoeken’, zegt Véronique del Marmol, Europees voorzitster van Euromelanoma. ‘Ook proberen we iedereen te informeren: huidkanker kun je genezen bij vroegtijdige diagnose. Dus, kijk regelmatig je huid na en controleer of er veranderingen zijn. Twijfel je, win dan altijd professioneel advies in, want het kan echt je leven redden.’

Voor meer informatie www.euromelanoma.org.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig