Chinese Warren Buffett: ‘Ik heb diep berouw’
Foto: ap

Miljardair Wu Xiaohui, die in België Nagelmackers en Fidea bezit, toonde gisteren op het einde van zijn proces alsnog spijt. Hij zou voor 10 miljard gefraudeerd hebben.

De voormalige Anbang-topman Wu Xiaohui heeft geen formele bekentenis afgelegd die tot strafvermindering kan leiden, citeert het persagentschap Bloomberg de rechtbank van Shanghai. Volgens de rechters, die gisteren meerdere updates over het verloop van het proces online zetten op Weibo (de Chinese Twitter), zinspeelde de Chinese tycoon daar gisteren wel op. Maar wellicht kwam zijn spijt te laat.

Fraude van 10 miljard

De voormalige voorzitter van de Chinese verzekeringsreus Anbang, de eigenaar van Fidea en Bank Nagelmackers, wordt ervan beschuldigd het meesterbrein te zijn achter een fraude ter waarde van zo’n 10 miljard dollar.

Volgens de aanklagers zou hij onder meer met valse inkomstenaangiftes de Chinese toezichthouder systematisch op het verkeerde been hebben gezet, en dat om groen licht te krijgen voor de massale verkoop van zijn risicovolle verzekeringsproducten.

Opvallende bocht

Volgens het persagentschap Reuters maakt Wu op het einde van zijn proces, dat maar één dag duurde, een opvallende bocht. De Chinese tycoon vocht niet langer de beschuldigingen aan, zoals eerder op de dag, maar gaf in zijn slotpleidooi aan dat hij zijn ‘misdaden’ begreep en betreurde. Wu vroeg de rechtbank om mildheid en zei dat hij ‘diep berouw had over zijn daden’.

De rechtbank in Sjanghai beraadt zich nu over een vonnis, dat op een later te bepalen datum bekend zal gemaakt worden.

.