Er loopt een strafonderzoek naar Tom Meeuws nadat vervoersmaatschappij De Lijn begin februari een aangifte deed voor mogelijke strafrechtelijke inbreuken. Antwerps lijsttrekker Jinnih Beels blijft achter Meeuws staan.

Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart naar Tom Meeuws, na een aangifte van De Lijn. 'De Lijn heeft begin februari aangifte gedaan voor mogelijke strafbare feiten', zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. 

Daarop startte het parket van Antwerpen een strafonderzoek. ‘Het onderzoek zit in de beginfase’, zegt Sylvie Van Baden van het Antwerpse parket. ‘Daarom kunnen we geen verdere commentaar geven.’

Facturen opgesplitst

Meeuws zegt tegen De Standaard niet op de hoogte te zijn van het strafonderzoek. Het parket kan inderdaad onderzoeken opstarten zonder de verdachte in te lichten, bijvoorbeeld om te vermijden dat bewijsmateriaal verdwijnt.

Tom Meeuws kwam in januari in opspraak toen bleek dat hij in 2015 als toenmalig regionaal directeur bij De Lijn moest vertrekken na beschuldigingen van gesjoemel. Zo werden voor een openingsfeest van een nieuwe metropijp facturen opgesplitst, zodat ze onder het bedrag bleven waarvoor toestemming van hogerhand nodig was.

'Wisten van niks'

Het is niet de eerste keer dat Meeuws in opspraak komt. Zo was er ook ophef over zijn contacten met projectontwikkelaars. Toch blijft Antwerps SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels de politicus steunen, zei ze woensdagavond in Terzake. Meeuws mag wat haar betreft op de tweede plaats van de Antwerpse kieslijst blijven staan. 'Ik geloof in hem, in ons, en in ons verhaal', zei ze.

Uitgerekend woensdag stelde de Antwerpse SP.A de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. Beels prijkt daarbij helemaal bovenaan, Meeuws volgt op plaats twee. 'Het nieuws van het gerechtelijk onderzoek naar Meeuws heeft ons overvallen. Ik wist daar absoluut helemaal niets van, en hijzelf waarschijnlijk ook niet. Het gaat om een gerechtelijk onderzoek, dat is geheim, dus het is niet onlogisch dat we dat niet wisten', stelde Beels. 

'We hebben vandaag onze lijst voorgesteld, een fantastische lijst, en ik neem mijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker op', vervolgde Beels. 'Ik geloof in ons verhaal. We blijven benadrukken dat we een sterke ploeg zijn.'

'Niet gesjoemeld'

In een interview met De Standaard gaf Meeuws eerder al toe geen rekening te hebben gehouden met de wet op de overheidsopdrachten. 'Maar ik heb met geen euro belastinggeld gesjoemeld', zei hij. 'Het uitgegeven bedrag was volledig gebudgetteerd.'

Om zeker te zijn dat het zich zou houden aan alle wettelijke bepalingen heeft De Lijn op aanraden van advocaten het hele relaas van het vertrek van Tom Meeuws aan het parket overgemaakt, zo vernam De Standaard.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig