Tweetalige liberale lijst in Brussel-Stad
Els Ampe Foto: rdb

MR en Open VLD presenteren zich in oktober opnieuw samen aan de Brusselse kiezer. Lijsttrekker is eerste schepen Alain Courtois, zijn collega van Mobiliteit Els Ampe staat op twee.

Net als in 2012, maar evengoed net als CDH en CD&V, opteren de liberalen in de hoofdstad voor een tweetalige lijst bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Op dit moment stemmen beide partijbureaus over de voorgestelde lijst. Als alles goed gaat, geeft de achterban groen licht en zal schepen Alain Courtois (MR) de lijst trekken, voor schepen Els Ampe (Open VLD).

Morgenochtend communiceren de partijen over de rest van de lijst.

Ampe stond vorige keer op plaats vier, maar haalde met 1.607 voorkeurstemmen het beste resultaat van alle Nederlandstalige politici in de 19 Brusselse gemeenten. Schepen Marion Lemesre, die vorige keer op twee stond, stopt met politiek. De hoofdstad wordt vandaag bestuurd door een paarse coalitie van PS, MR en Open VLD onder leiding van burgemeester Philippe Close (PS).

Welvaart

De Brusselse liberalen ruiken een kans om de macht in de hoofdstad over te nemen van de PS, nu de partij geplaagd wordt door de nasleep van de Samusocial-, Gial- en andere affaires. Volgens de recente politieke barometer van De Standaard, VRT, RTBF en La Libre Belgique blijft de PS in het Brusselse gewest groter dan de MR, maar dat zou op stadsniveau wel eens anders kunnen zijn.

MR en Open VLD hopen tegen oktober de vruchten te plukken van de zichtbare veranderingen in de stad - lees: de heraanleg van de voetgangerszone en ander opgeknapte wijken - én willen volop inzetten op welvaart. De boodschap? Wie meer welvaart wil in Brussel-stad, moet op de liberalen stemmen.

Nu ook de liberalen voor een tweetalige lijst kiezen, gaat enkel de socialistische familie apart naar de kiezer. SP.A kan zich niet langer identificeren met de PS en kiest voor een eigen lijst.