Gemeentelijk rampenplan na zoutzuurlek in Tessenderlo afgeblazen
Foto: Raymond Lemmens
Het rampenplan in Tessenderlo is na het dichten van het zoutzuurlek bij bedrijf Vynova afgeblazen. Bij metingen werd geen zoutzuur meer waargenomen, maakt de gemeente bekend.

Kort voor 18 uur ontsnapte er een zoutzuurwolk bij het bedrijf Vynova op de Heilig Hartlaan in Tessenderlo. Onmiddellijk daarop werd het intern noodplan geactiveerd. 'De aanwezige werknemers werden op een centrale plaats verzameld. Er moest in het bedrijf zelf niemand geëvacueerd worden. Het lek was zeer snel gedicht', vertelt Dimitri Wouters, site manager van Vynova Belgium.

Omdat er een zoutzuurwolk afdreef naar de rand van het bedrijf en ook naar de gemeente Tessenderlo, werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Dat kon dus echter ook alweer snel worden afgeblazen. 'De volksgezondheid is op geen enkel ogenblik in gevaar geweest. Toen het incident zich voordeed, was een groot deel van de dagploeg al naar huis', vervolgt Dimitri.

Chemicaliën

Toch zei een vrouw die haar honden aan het uitlaten was toen het gaslek ontstond op Facebook dat ze last had van brandende ogen en misselijkheid.

Bij Vynova Belgium in Tessenderlo werken in totaal 540 mensen. Het bedrijf produceert een tussenproduct voor pvc en andere basischemicaliën.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in