Cocktails in Limburg: daar gebeurt iets
Foto: Koks & Tales

De Belgische cocktail zit in de lift. In de centrumsteden heeft de cocktailminnende Belg een grotere keuze dan ooit en de kennis en kwaliteit druppelen door naar buurtcafés en stamkroegen. ‘De Standaard’ brengt ons kleine maar dappere cocktaillandschap voor u in kaart. Na Antwerpen, Gent, Brussel en Wallonië, houden we halt in Limburg.

Voor de meeste Limburgers is de ambachtelijk gemaakte cocktail, die een vruchtbare voedingsbodem vindt in de rest van Vlaanderen, een ver-van-mijn-bedshow. Weinig bartenders voelen zich dan ook geroepen om alles in te zetten op mixdrankjes. Maar de paar dappere zielen die er zich wél aan wagen, doen dat met verve.

Wanneer je het woord ‘cocktail’ uitspreekt in de provincie Limburg, kom je automatisch uit bij Rob Biesmans. Zijn zaak Koks & Tales in Hasselt won vorig jaar de titel ‘beste cocktailbar in België’, uitgereikt door het vakblad Venuez. Sindsdien ziet hij de interesse voor cocktails – niet alleen in zijn bar maar ook in de rest van Limburg – langzaam maar zeker stijgen. ‘Die prijs deed wonderen voor Koks & Tales’, klinkt het. ‘Het is pas wanneer je erkenning krijgt van buitenaf, dat mensen uit je onmiddellijke omgeving je opmerken. Zo van: “hé, daar gebeurt iets!”’

Cocktails in Limburg: daar gebeurt iets
Foto: Koks & Tales

De beste:

Niet alleen Venuez heeft oog voor de kwaliteit die Biesmans in het glas tovert, ook wij zakken met veel plezier af naar Koks & Tales (€€, Schrijnwerkersstraat 9, 3500 Hasselt). Een bezoek aan deze bar draait niet gewoon om de consumptie van een mixdrankje – het is een totaalervaring.

Biesmans, die na het faillissement van zijn restaurant Au nom du père et du fils even op straat belandde, bouwde de bar op van nul, met een zelf in elkaar getimmerde bar, wat tweedehandsmeubelen en een gammel drankenrekje. Een koelkast had hij niet, laat staan een diepvries. Hij koelde zijn ingrediënten met honderd kilo dagelijks aangekocht ijs. ‘Als je geen geld hebt, dan doe je er alles aan om het zaakje toch te doen draaien’, vertelt hij nu. ‘Ik heb zwarte sneeuw gezien, maar stukje bij beetje wist ik het geld te verzamelen om iets moois te maken van Koks & Tales.’

Vorig jaar vormde hij zijn zaak om tot één van de mooiste cocktailbars die België rijk is, met een prachtig, houten barmeubel in het midden van zijn pand en een sfeervol verlichte backbar die hij volstouwde met de beste spirits. En dan dat cocktailmenu. Biesmans maakt graag fleurig versierde tikidrankjes, bij voorkeur met een stevige rum, maar serveert met hetzelfde gemak een gesofisticeerde aperitiefcocktail of een complexe klassieker waar hij zijn eigen twist aan geeft.

En er bestaat geen betere gastheer. Hij zal je van harte welkom heten, peilt dan naar je smaakvoorkeuren, en voor de rest van de avond zal hij je entertainen met lekkere drankjes en straffe verhalen. We vragen hem wat hij het leukste vindt aan bartending. ‘Een klant die verrast opkijkt wanneer die voor het eerst van een drankje proeft. Daar doe ik het voor.’

Cocktails in Limburg: daar gebeurt iets
Foto: Wunderbar

De nieuwste:

Een Limburgse stad waar de ambachtelijk gemaakte cocktail het zo mogelijk nog moeilijker heeft dan Hasselt, is Genk. Deze voormalige mijnwerkersstad heeft de nodige portie economische tegenslag te verduren gekregen, maar de Genkenaars houden het hoofd en de schouders trots recht.

Een van de plaatsen waar ze zich kunnen ontspannen met een cocktail in de hand, is de WonderBar (€€ Winterslagstraat 41, 3600 Genk). Een zaak die wordt gerund door Stijn Simonaitis, een man die zichzelf cocktails leerde maken, en zijn vriendin Shan Wasielewski. Het interieur van de zaak is geïnspireerd op de avonturen van Alice in Wonderland. Het koppel serveert er degelijke klassiekers en lekkere eigen creaties, aan een steeds groter wordende groep Genkse cocktail-liefhebbers.

Cocktails in Limburg: daar gebeurt iets
Foto: SipsnSoda

En verder:

Op een boogscheut van de Genkse WonderBar vind je de Roots Bar (€€, Europalaan 68, 3600 Genk), die twee jaar geleden de deuren opende. De bar is prachtig ingericht, met knipogen naar het mijnwerkersverleden van Genk. Op het menu staan originele cocktails en klassiekers, maar je kunt er ook terecht voor heerlijke Italiaanse hapjes en een uitgebreide wijnselectie.

Een onestopshop voor alles wat met cocktails te maken heeft, is SipsnSoda (€, Capucienenstraat 3, 3500 Hasselt), een concept van bartender-ondernemer Thomas Janssens. In zijn Hasseltse experience store kun je de nodige bartools aanschaffen, kwaliteitsvolle spirits proeven, je eigen cocktails ontwikkelen of afgewerkte cocktails kopen, in de vorm van een mooi cadeaupakket.

PRIJSWIJZER (gemiddelde prijs per drankje)
€: 10-12 euro
€€: 13-14 euro
€€€: 15-16 euro