Patiënten met een chronische darmaandoening krijgen nog te vaak het deksel op de neus wanneer ze toegang vragen tot het toilet. Dat blijkt uit undercover beelden van twee patiëntenverenigingen. Ze willen een toiletpas wettelijk afdwingbaar maken.

Dringend moeten, maar geen toegang hebben tot een toilet. Een ongemak voor de meeste mensen, maar een drama voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Het gevolg daarvan wordt duidelijk op beelden die CCV-vzw, Association Crohn-RCUH en Takeda maakten met een verborgen camera.

‘In de video is te zien hoe medewerkers van winkels en andere zaken weigeren om IBD-patiënten toegang te geven tot hun toilet. Zelfs wanneer ze hun situatie duidelijk uitleggen en hun toiletpas tonen, stuiten ze op een muur van onbegrip. Als een IBD-patiënt niet binnen de minuut een toilet vindt, kan dat leiden tot een ‘ongelukje’’, aldus Inge Vandelannoote van patiëntenvereniging CCV-vzw.

Het doel van de vzw’s is dat patiënten op vertoon van de toiletpas altijd en overal toegang krijgen tot toiletten op openbare plekken. De vzw’s lanceren daarom een petitie waarmee ze de overheid willen wakker schudden, ‘zodat ze eindelijk werk maakt van die afdwingbaarheid’.