Jinnih Beels en niet Tom Meeuws trekt de Antwerpse SP.A-lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De huidige kopman Meeuws krijgt de tweede plaats.

Jinnih Beels, voormalig politiecommissaris en de nieuwe chouchou van de Antwerpse socialisten, zal de Antwerpse SP.A-lijst de komende gemeenteraadsverkiezingen trekken. Zo krijgt de SP.A-top waar het op gehoopt had. In oktober werd Beels voorgesteld als onafhankelijke kandidaat op de lijst Samen van Groen en SP.A. Toen dat project sneuvelde, koos Beels voor SP.A.

Op de tweede plaats prijkt lokaal partijvoorzitter Tom Meeuws. Hij kwam de laatste maanden meermaals in opspraak, onder andere door zijn ontslagregeling bij De Lijn en zijn contacten met projectontwikkelaars.

Voor de plaatsen drie, vier en vijf op de lijst trekt SP.A duidelijk de kaart van de diversiteit. Vlaams parlementslid Güler Turan, nummer drie op de lijst, zit al sinds 2007 in de Antwerpse gemeenteraad en was in de vorige bestuursperiode een tijdlang schepen. Ook Karim Bachar, die de vierde plaats krijgt, zit al meer dan 10 jaar in de Antwerpse gemeenteraad. Hij is als Belgisch topscorer aller tijden en gewezen bondscoach ook een van de bekendste namen uit het Belgische zaalvoetbal. Momenteel coacht hij de Antwerpse topclub Futsal Topsport Antwerpen.

Prioriteiten

Nummer vijf Tatjana Scheck is wellicht de minst bekende naam op de lijst. Zij is momenteel OCMW- en districtsraadslid. Vlaams parlementslid en gewezen kabinetschef van Elio Di Rupo Yasmine Kherbache duwt de lijst. In 2012 stond zij nog op de tweede plaats, na toenmalig burgemeester Patrick Janssens. Europarlementslid Kathleen Van Brempt en gewezen minister Monica De Coninck krijgen ook een plaats onderaan de lijst.

Volgens Jinnih Beels schuift SP.A Antwerpen vier prioriteiten naar voren voor de stad: mobiliteit, wonen, onderwijs en zekerheid. Dat laatste omvat onder meer de strijd tegen armoede, maar ook een andere kijk op veiligheid. ‘Zekerheid betekent ook gerust zijn, met aanspreekbare politie in propere straten.’ SP.A wil ook werk maken van meer scholen en een ‘uitstroomplan’ voor jongeren die zonder diploma afhaken in het middelbaar onderwijs.