Omstreden benoeming Europese Commissie ‘volgens de letter van de wet’
Foto: EPA-EFE

‘De flitsbenoeming van Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Commissie is in overeenstemming met de regels verlopen.’ Dat zei Eurocommissaris voor Personeelsbeleid Günther Oettinger in een hoorzitting in het Europees Parlement.

‘Niemand kan heel gelukkig zijn met het resultaat van de voorbije weken’, zei Oettinger. De commissaris doelt op de heisa die ontstond na de aanstelling van Selmayr als secretaris-generaal van de Europese Commissie. De flitsbenoeming zorgt al weken voor onrust in de Europese wijk, maar volgens Oettinger zijn alle regels gevolgd. ‘Elke instelling heeft het recht en de plicht om de beste kandidaat te kiezen, en de instellingen moeten elkaar respecteren in deze benoemingen’, zei hij.

Flitsbenoeming

Selmayr, die sinds 2014 als kabinetschef van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker diende, solliciteerde begin dit jaar voor de functie van vice-secretaris-generaal. De Duitser volgde alle etappes in die procedure. Enkele minuten na zijn benoeming kondigde Juncker op 21 februari op de wekelijkse bijeenkomst van de eurocommissarissen aan dat secretaris-generaal Alexander Italianer met pensioen zou gaan. Prompt stelde Juncker voor om Selmayr meteen door te promoveren.

Ondanks de heisa lijkt het er niet op dat Juncker op ruim anderhalf jaar voor het verstrijken van zijn mandaat nog in de problemen komt. De socialistische fractie, na de EVP van Juncker de grootste in het halfrond, stelde na afloop van de hoorzitting dat het ‘een fatale fout zou zijn om de Europese Commissie te boycotten in dit heel delicate historische moment voor de Europese Unie, met enorme uitdagingen als brexit, migratie, terrorisme en de economische crisis’.