Vandeurzen belooft overleg over plaatsgebrek Everberg
Gesloten centrum Everberg Foto: Mhb
Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gaat met de verschillende partijen overleggen nadat het Antwerps parket dinsdag opnieuw een jongere moest vrijlaten wegens plaatsgebrek in de jeugdinstelling van Everberg. Ook het parket van Brugge stuurt twee minderjarige verdachten voor dezelfde reden naar huis.

Eén van de betrokken jongeren, van zeventien jaar, werd gisteren voor de jeugdrechter geleid. Hij wordt verdacht van oplichting, poging tot afpersing en handel en bezit van verdovende middelen. Die drugs zou hij ook hebben gedeald bij minderjarigen.

De jeugdrechter besliste gisteren al eens om de jongere te plaatsen in Everberg. Maar daar was geen plaats vrij. Daarom moest de jongen vandaag opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen. Die bevestigde de plaatsing, maar opnieuw was er geen plaats. Omdat de arrestatietermijn van 48 uur vandaag verstreek, zat er niets anders op dan de jongeren vrij te laten.

Drie andere jongeren, twee van zestien en één van veertien, worden verdacht van diefstal met geweld en afpersing. In de nacht van zaterdag op zondag werd een minderjarige man uit Zelzate zwaar toegetakeld. Hij verkeerde even in levensgevaar. Uiteindelijk werd enkel de gsm van het slachtoffer gestolen.  

De drie minderjarige verdachten zijn ondertussen voor de jeugdrechter verschenen. Die besloot twee jongeren naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg te sturen, maar daar is voorlopig geen plaats. Daardoor mogen de Oostendenaars dus voorlopig weer naar huis, tot er wel plaats is in Everberg. Eén zestienjarige werd naar de jeugdinstelling De Zande in Ruiselede gestuurd.

‘Zeer bezorgd’

‘Het parket Antwerpen is zeer bezorgd over het signaal dat gegeven wordt aan jongeren die zich inlaten met ernstige vormen van criminaliteit en zich bovendien niet begeleidbaar opstellen’, laat het parket weten in een persbericht. Deze jongere in kwestie is een recidivist die geen enkele medewerking verleent aan zijn jeugdhulpverleningstraject. Hij leeft zijn huisarrest niet na en stelt zich thuis agressief op.

Het parket vindt dat de huidige situatie niet meer te verantwoorden is. ‘We dringen aan op een constructieve oplossing voor deze schrijnende en onveilige problematiek’, aldus het persbericht.

Overleg

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vindt dat er voor minderjarigen zoveel mogelijk moet worden vermeden dat gesloten opvang de enige optie is. 'We gaan in overleg binnen de begeleidingscommissie tussen het agentschap Jongerenwelzijn en de jeugdmagistratuur die eerder is opgericht om situaties als deze vlot te trekken', zegt hij.

Maar Vandeurzen kijkt vooral ook naar alternatieven voor gesloten opvang. 'Voor alle jongeren moet er telkens en zo vroeg als mogelijk gekeken worden naar alternatieven voor plaatsing en naar versnelde doorstroom voor jongeren die toch in een gesloten setting verblijven', klinkt het.

Parket slaat alarm

De instelling van Everberg kampt al jaren met een structureel plaatsgebrek, maar nu is de situatie zo ernstig dat het parket van Antwerpen alarm slaat. Vorige week werden twee jongeren vrijgelaten, ondanks een plaatsing van de jeugdrechter.

De gesloten instelling van Everberg biedt plaats aan veertig jongeren vanaf veertien jaar die zich schuldig hebben gemaakt aan zware misdrijven, zoals diefstal met geweld, verkrachting, afpersing en drugshandel. Minister Vandeurzen zei zaterdag na de eerste noodkreet van het Antwerpse parket al dat de capaciteit van Everberg de komende jaren zal verdubbelen tot een tachtigtal plaatsen. 'We blijven verder inzetten op het masterplan dat al in voege is om de capaciteit uit te breiden', laat hij dinsdag opnieuw weten via zijn woordvoerder.

Ook het agentschap Jongerenwelzijn zelf stelt dat er extra capaciteit gepland is in Everberg, met volgend jaar al vijf plaatsen, en wijst op alternatieve maatregelen zoals het plaatsen in open voorzieningen, in gesloten private voorzieningen of het nemen van herstelgerichte maatregelen.