Bancontact en Payconiq fuseren tot nieuwe betaalreus
Foto: BELGA

Bancontact en Payconiq gaan samensmelten. De nieuwe Belgische betaalreus, die gesteund wordt door vijf grootbanken, zal een nieuwe eengemaakte betaal-app lanceren.

Komt er eindelijk wat meer overzicht in het doolhof van betaalmogelijkheden en apps die vechten om een plaats op uw smartphone? De bedrijven achter de betaaltechnologie van Bancontact en Payconiq fuseren alvast tot Bancontact Payconiq Company.

Nieuwe betaal-app

De fusie belooft het beste van twee werelden voor consumenten en handelaars. Met Payconiq betaal je mobiel. Het bedrijf focust louter op betalingen via een app op de smartphone, waarbij een QR-code wordt ingescand en vervolgens wordt bevestigd met een pincode of een vingerafdruk. Eind 2017 was de Payconiq-app meer dan een half miljoen keer gedownload. Er kan al bij 45.000 winkeliers mee worden betaald.

Bancontact staat dan weer sterk in betalingen met de kaart. Met ruim 1,42 miljard transacties per jaar blijft het een speerpunt in het elektronisch betalen. Het betaalbedrijf heeft ook een app. In 2017 verwerkten de twee bedrijven samen zo’n 15 miljoen mobiele betalingen. Samen gaan ze dan ook een nieuwe eengemaakte betaalapp lanceren: de Payconiq by Bancontact-app.

Vijf grootbanken

Door de fusie, die geleidelijk zal verlopen, willen Bancontact en Payconic inspelen op belangrijke wijzigingen in het betaalgedrag van de consument. Twee op de drie Belgen hebben volgens de twee bedrijven nog zelden cash geld op zak. 29 procent denkt zelfs dat er over tien jaar geen cash meer zal bestaan. 91 procent van de smartphonebezitters geeft aan het komende jaar zeker met zijn toestel te zullen betalen.

Vijf banken scharen zich achter het nieuwe Belgische fusiebedrijf. AXA Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zijn alle vijf aandeelhouder van Bancontact Company. Belfius, ING en KBC waren al een tijd ook aandeelhouder van Payconiq Belgium. Onlangs werd ook BNP Paribas Fortis dat.

Geen naamsverandering

De betaaloplossingen voor zowel elektronisch als mobiel betalen van Bancontact Payconiq worden niet beperkt tot de klanten van de vijf banken, maar zijn er voor iedereen, benadrukt het fusiebedrijf in een persbericht. Ook de vertrouwde Bancontact-kaart blijft bestaan, zowel online als in de fysieke winkel. Ze verandert ook niet van naam.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig