Rijkste Belgen parkeren 48 miljard op Luxemburgse postbussen
Foto: AFP

De rijkste honderd families van ons land hebben samen ruim 48 miljard euro staan op rekeningen van postbusvennootschappen in het Groothertogdom Luxemburg. Op dat geld betalen ze nauwelijks belastingen.

Na Offshore Leaks, Lux Leaks, Swiss Leaks, de Panama Papers en de Paradise Papers, blijkt nogmaals dat heel wat vermogende Belgen systematisch fiscale constructies gebruiken in het buitenland om in eigen land zo weinig mogelijk belastingen te betalen.

Helft gebruikt postbusvennootschap

Dat Luxemburg daarbij nog altijd een populaire bestemming is, is geen nieuws meer. Zeker na de onthullingen in Lux Leaks over de belastingdeals die een pak grote Belgische bedrijven er gesloten hadden. De Tijd en Le Soir hebben nu ook eens in het Luxemburgse bedrijvenregister gekeken om uit te vissen welke Belgen allemaal geld hebben staan op rekeningen van de typische postbusvennootschappen waarop per vennootschap jaarlijks slechts 4.815 euro belasting moet worden betaald.

Van de rijkste zakenfamilies in België blijken 8 op de 10 financiële en/of fiscale constructies in Luxemburg te hebben. Iets meer dan de helft (56 procent) gebruikt daarvoor enkel een postbusvennootschap. Uit het onderzoek blijkt volgens de twee kranten dat heel wat constructies naar exotische belastingparadijzen leiden.

Wettelijk of niet?

Of al die constructies, waarvan de meeste worden gebruikt om bijvoorbeeld dividenden en meerwaarden belastingvrij te houden, wettelijk zijn, is niet duidelijk. Dat zijn ze enkel als ze ook echt vanuit Luxemburg bestuurd worden. Het is aan de fiscus om te bewijzen dat dit niet zo is - dat het met andere woorden schijnconstructies zijn - en dat is in de praktijk erg moeilijk.

Sommige van die postbusvennootschappen zijn effectief niet meer dan een postbus. Andere hebben een kantoor en wat personeel. Enkele namen die naar boven komen zijn: de AB InBev-families, de groep Vandemoortele, Katoen Natie van Fernand Huts, oud-Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen, de groep Sioen van oud-VBO-voorzitster Michèle Sioen en de zakenfamilies Bostoen, Swenden en Haspeslagh.

Yves Leterme

Een bekende naam die niét op de lijst staat, is ondernemer Marc Coucke. En de meest verrassende naam is die van oud-premier Yves Leterme. Die zou na het aflopen van zijn Oeso-mandaat in 2014 bestuurder zijn geworden bij de Luxemburgse postbusvennootschap Tele Columbus Holdings, die gelinkt is aan een Duits kabelbedrijf waarvan Leterme in die periode bestuurder en aandeelhouder werd.

Leterme ziet geen graten in zijn betrokkenheid bij de constructie, die intussen is opgedoekt. Hij ziet ook geen conflict met zijn vorige topmandaat bij de Oeso, hoewel die organisatie net de strijd aanbond tegen zulke internationale belastingconstructies.