Gastgezinnen zijn opvang migranten stilaan moe
Enkele migranten bij een gezin dat wel nog slaapplaatsen ter beschikking houdt. Foto: Kristof Vadino
Sinds kort blijven elke nacht tot dertig migranten in het Maximiliaanpark achter. Nieuwe gastgezinnen kunnen hen die afhaken niet compenseren.

‘Het team is vertrokken. Onmogelijk om de resterende vrienden nog te tellen. Nog te veel buiten, echt te veel ...’ Dat stond afgelopen zondag, even voor middernacht, te lezen op de Facebookpagina van het Burgerplatform voor Overnachtingen. Nog altijd zetten elke nacht Vlaamse, maar vooral Brusselse en Waalse gezinnen hun deuren open voor migranten die in de hoofdstad gestrand zijn. Maar stilaan komt er zand in de machine.

De tijd dat de vrijwilligers elke avond iedere migrant in het Brusselse Maximiliaanpark aan een slaapplaats konden helpen, is voorbij. ‘Al sinds het einde van de krokusvakantie, vijf weken geleden, gaat het met ups en downs. Maar de jongste dagen lukt het geen enkele avond meer om voor iedereen een bed te vinden’, zegt Marie Lesy, de coördinator van de Nederlandstalige poot van het Burgerplatform.

Moe

Gemiddeld stromen elke avond 450 tot 510 migranten in het park toe, van wie er twintig tot dertig niet aan een bed geholpen kunnen worden. De vraag is sinds het begin van de winter nochtans niet noemenswaardig gestegen, zegt het Burgerplatform. Ook volgens de Brusselse politie is er geen sprake van een toename van het aantal migranten in en rond het Noordstation en het park.

Maar het aantal geboden slaapplaatsen neemt af. ‘Daar zijn verschillende redenen voor’, zegt Lesy. ‘Veel gezinnen nemen niet langer elke avond nieuwe mensen in huis, maar focussen zich op enkele gasten die ze verregaand begeleiden, onder meer tijdens hun asielprocedure. Hun bedden komen niet meer vrij.’

‘Daarnaast zijn veel gastgezinnen moe. Ze zoeken ademruimte. Sommige haken voor altijd af, andere nemen even een pauze. Het is dan ook bijzonder intensief om elke avond opnieuw onbekenden in huis te nemen.’

Volgens Lesy bieden zich wel nog geregeld nieuwe gezinnen aan. ‘Maar het gaat niet zo snel meer als in het begin. Zij volstaan niet om de gezinnen die afhaken te compenseren.’

Winteropvang sluit

Nog een verklaring, aldus coördinator Mehdi Kassou, ‘is de toename van het aantal controles in Calais en de toegenomen aanwezigheid van politie- en veiligheidsagenten op autosnelwegparkings’. Daardoor zijn ‘pogingen’ om over te steken naar Engeland ‘moeilijker’ en blijven de migranten langer in België op zoek naar slaapplaats.

En dan is er nog een laatste, belangrijke verklaring. Bij aanvang van de winter stelde het Brusselse stadsbestuur aan het platform een gebouw ter beschikking in Haren. Dat biedt plaats aan tweehonderd mensen, maar ‘op moeilijke avonden aarzelden we niet om er een noodvloer te openen met grote  opblaasmatrassen om dertig tot vijftig mensen extra te ontvangen’, zegt Kassou. Sinds enkele weken is dat niet langer toegelaten, omwille van de brandveiligheid.

Dat alles leidt ertoe dat het Burgerplatform én de migranten in de Brusselse Noordwijk moeilijke tijden doormaken. Maar ‘de komende weken zullen cruciaal en beslissend zijn’, meent Kassou. Het gebouw dat ze van de stad Brussel kregen, was immers alleen voor de winter. Eind april zal het samen met de overige winteropvang de deuren sluiten. Het platform ‘bestudeert verschillend pistes om een oplossing te bieden’ en te vermijden dat binnenkort elke avond nog eens tweehonderd extra mensen een bed bij een gezin moeten vinden.