Mechelen wil alle taxi’s tegen 2030 elektrisch
Foto: Bond Beter Leefmilieu

De stad Mechelen wil dat haar taxivloot tegen 2030 enkel bestaat uit elektrische voertuigen. Om dat te realiseren, kent ze premies toe aan taxibedrijven.

Taxibedrijven die een elektrisch voertuig aanschaffen, krijgen daarvoor een premie van 4.000 euro. Daarnaast wordt ook de wachtrij aan het station hertekend: elektrische taxi’s krijgen tijdens een proefperiode van zes maanden voorrang. De elektrische wagens krijgen ook stickers om herkenbaar te zijn in het straatbeeld.

Mechelen wil alle taxi’s tegen 2030 elektrisch
Foto: Bond Beter Leefmilieu

‘We zoeken nog een goede locatie in de buurt van het station om een snellaadpaal te installeren, zodat die taxi’s niet te veel tijd verliezen met opladen’, zegt schepen van Mobiliteit en Klimaat Marina De Bie (Groen). ‘Bedrijven die een laadpaal op hun terreinen openstellen voor anderen, kunnen rekenen op een subsidie van 750 euro.’

Klant

Mechelen heeft een taxivloot van 46 voertuigen, tegen 2030 moeten die allemaal elektrisch zijn. ‘Een rit met een elektrisch voertuig wordt niet duurder voor de klant en we bieden de taxibedrijven ruim de tijd om hun investeringen te spreiden, zodat ze tegen 2030 helemaal elektrisch rijden’, zegt De Bie.

Levenskwaliteit

Mechelen stapt daarmee in het project ‘Clean Power for Taxis’ van Bond Beter Leefmilieu (BBL). De eerste elektrische taxi rijdt sinds maandag in de stad rond.

Voor de BBL is de overstap naar elektrische taxi’s een logische stap. ‘Wij streven vooral naar “schoner” vervoer en willen een mental shift teweegbrengen’, zegt Laurien Spruyt van BBL. ‘35 procent van de CO2-uitstoot in Vlaanderen komt door vervoer en taxi’s rijden heel veel. Door hen groener te maken, zetten we een goede stap. Bovendien wordt ook heel wat lawaaihinder vermeden want elektrische voertuigen zijn stiller, wat de levenskwaliteit in de stad verbetert.’