U kunt na één aflevering beweren dat u weet wie de boel belazert bij 'De mol', maar dan spreken we van - om het met de woorden van Sam te zeggen - hoerenchance. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen worden de kandidaten veelzijdiger in beeld gebracht en kunnen ze van meet af aan wel goed samenwerken.

'Ik ga ook eens aan een spelleke meedoen. Zie mij hier liggen.' Chauffeur Jeffrey is een van de weinige kandidaten die (te?) rustig blijft wanneer hij ontdekt dat hij levend begravend is in een houten doodskist, ergens in het hol van Mexico. Priester Pieter vloekt meteen. Zijn 'fuck' zal trouwens in het niets wegvallen bij welke godslasterende woordwatervallen er nog uit zijn mond zullen stromen in het verloop van de aflevering.

Wanneer Gilles De Coster uitlegt dat de kandidaten zich in duo's moeten proberen te bevrijden, is het meteen duidelijk waar de prioriteiten liggen voor sommigen. 

  • 'Ja, hallo, alles goed met jou?' Op kantoor mogen ze gerust zijn: Bahador is een schijnbeleefde financial recruiter tot in de kist.
  • 'Laten we afspreken dat we "over" zeggen op het einde van onze boodschap' Ook marineofficier Pascale kan haar werk moeilijk loslaten.
  • 'Ik heb het hier warm. En ik heb claustrofobie... Pff, over.' Katrien, die met Pascale moet communiceren, heeft al genoeg van het bazig toontje van Pascale nog voor de twee elkaar in levenden lijve hebben gezien. Dat belooft. Uit de kist geraken met een eenvoudige tip lijkt ook verdacht moeilijk voor de event manager. 
  • 'Ik heb hier een bordje met jouw naam op en zal beginnen lezen' Bij dierenarts Joke mag het vooruitgaan. Al zegt ze wel eerst tegen Steve dat er geen tip in de zaklampen zit, om tien minuten later toch toe te geven dat ze daar hadden moeten zoeken.
  • 'Jeffrey, ik heb hier een foto van jou. Kan het zijn dat jij niet zoveel haar hebt?' Maatschappelijk assistente Channy dacht aanvankelijk dat ze geselecteerd was voor een fetisjistische remake van Blind getrouwd, maar eens de doodskisten opengingen, kwam het wel weer goed. 
  • 'Ik ben dus de Lloyd. Lloyd, ja, Lloyd.' Want het is erg belangrijk om de naam van degene waarmee je uit je doodskist moet raken correct te kunnen uitspreken. 

Net zo beleefd als de kennismakingen ondergronds, zijn de interacties bovengronds wanneer de meeste kandidaten uit hun graf bevrijd zijn. (En als Joke en Steve het langst onder de grond blijven, wil dat dan zeggen dat ze graag in het donker zitten, zoals een verrader, zoals... een mol?) Niemand geeft een foutief nummer op om Joke en Steve te bevrijden. Hoera, de kisten kunnen open! 'Ze liggen ergens anders. Fuck.' 

Tijdens de zoektocht naar de juiste locatie, loopt Jeffrey een opzichtige oranje pijl voorbij en wil Bahador wel heel graag telkens de foute richting uit. Kelly doet zo hard haar best, dat het vingerdik bovenop ligt dat zij niet anders dan bloedeerlijk kan zijn. Dat de kandidaten vier minuten te laat zijn om Joke en Steve op te graven, lijkt vooral Lloyd (overdreven?) dramatisch erg te vinden. Te noteren in uw mollenboekje: al die tijd lagen Pascale en Katrien gewoon in hun graf te niksen. 

PRIESTERPRAAT

Tijdens de autorit richting hotel kunt u geheime tips zoeken in de drinkfles van Joke, maar gewoon genieten van het stuntelige gesprek tussen Katrien en Pieter is een aanrader. Pieter: 'Ik ben blij dat ik eens levend begraven ben. Als priester weet ik nu echt wat het is hé, bij mijn volgende begrafenis. Ik kan zeggen: "Voor uw bompa is het niet zo erg als voor mij toen" Wel ja.'

Daarna vraagt Katrien zich af 'of er homo's of lesbiennes in de auto zitten'. 'Alé ja, of ja, ik weet het niet hé... Oh ja, nee, u was priester. Natuurlijk!' Als Katrien met die 'opmerkzaamheid' De mol kan winnen, dan vreten wij onze schoen op. 

'IK GA NIET VOOR U ZORGEN'

Stel deze vraag aan je vrienden je weet waar je staat: 'We gaan zodadelijk samen van een klif afdalen, hoe gaan we dat doen?' U verwacht een tactiek, een geruststelling, een schouderklopje. Daar kunt u dan best niet mee komen aanhollen bij Joke. Zij heeft enkele bemoedigende woorden voor chauffeur Jeffrey, die bleek wegtrekt nog voor hij aan de rand van de klif staat: 'Ik ga niet voor u zorgen hé, ik zeg het maar. Zijt ge bang?' Die competitieve instelling levert haar wel een bijzondere enveloppe op, al weten we nog niet wat daar in godsnaam instaat. 

Veel bemoedigender zijn de beelden van priester Pieter, die het aantal 'fucks' en 'fucking hells' flink opdrijft, maar zijn angst weet te overwinnen en beneden raakt. Voor Katrien, die met veel 'hoo' en 'huu' rondjes draait, kan hij even niet zorgen op dat moment. Katrien is echter een taaie tante en ook zij is blij wanneer ze weer grond onder haar voeten voelt. 

DONALDO TRUMPO

Maar u vraagt zich nog steeds af waarom u ondanks al de informatie die u krijgt tijdens deze aflevering toch nog niet zelfzeker kunt zeggen wie mol is? Het antwoord vindt u terug in de tweede opdracht, waarbij de kandidaten een muziekband moeten volgen en intussen voor die band bij hun tussenhalte passeert ook nog opdrachten moeten doen. Joke en Kelly falen grandioos met hun dominoblokjes, maar de basketbalproef én de hilarische 'wie ben ik'-proef zijn geslaagd.

Ondanks het feit dat deze mensen elkaar twee dagen kennen, kunnen ze samenwerken. Dat konden de kandidaten in Zuid-Afrika, vorig seizoen, bijvoorbeeld helemaal niet. Dat Pascale ook drie keer nadat Steve suggereert dat ze 'Pamela Anderson' is in het spel, toch nog twee keer 'Melania Trump' probeert, is zeker niet onverdacht. En Pieter vindt 'Donaldo Trumpo' zo snel dat de kans dat hij de mol is, slinkt. Maar uiteindelijk komt het er wel op neer dat de groep een groot deel van het geld binnenhaalt, net door opvallend goed samen te werken bij de proeven. 

De mol heeft het moeilijk in zo'n groep en zal zijn of haar meest verfijnde sabotage moeten bovenhalen om de groepspot leeg te roven. Maar dat zien we graag. 

BYE BYE, KELLY

Op het einde moet Kelly als eerste de groep verlaten nadat ze vlak voor de eliminatie nog enthousiast had gezegd: 'Ik wil nog niet naar huis. Ik wil meer. Ik ben nog niet uitgespeeld.' Een hard verdict, maar de psychologe, die tijdens haar kennismakingsgesprek bij Vier nog toegaf dat ze niet kan winnen van haar zevenjarige zoon bij Stratego, neemt er vrede mee.