Parket slaat alarm om plaatsgebrek in gesloten instelling Everberg
Foto: Olivier Matthys

Het Parket van Antwerpen vraagt dringend aandacht voor het schrijnend plaatsgebrek in de gesloten instelling van Everberg. Daardoor kunnen criminele jongeren er voorlopig erg moeilijk worden geplaatst.

De gesloten instelling van Everberg biedt plaats aan veertig jongeren vanaf veertien jaar die zich schuldig hebben gemaakt aan zware misdrijven, zoals diefstal met geweld, verkrachting, afpersing en drugshandel. De instelling kampt al jaren met een structureel plaatsgebrek, maar nu is de situatie zo ernstig dat het Parket van Antwerpen alarm slaat.

Zo is een zeventienjarige jongeman die gisteren door de jeugdrechter werd verwezen naar Everberg voor een gewapende overval op een apotheek, vandaag noodgedwongen terug vrijgelaten, alleen maar omdat er geen plaats is in de gesloten instelling.

‘Het gevaar dat deze jongeman opnieuw criminele feiten pleegt is bijzonder groot, maar door het plaatsgebrek zijn we wettelijk verplicht de minderjarige opnieuw in vrijheid te stellen’, meldt het Antwerpse Parket.

Heterdaad

Een andere zeventienjarige jongeman werd op 13 maart voorgeleid bij de jeugdrechter, wegens het bezit van en handelen in verdovende middelen. De tiener bleek deel uit te maken van een drugsbende. Hij werd door de jeugdrechter toevertrouwd aan Everberg, maar door het plaatsgebrek kon ook dat vonnis niet worden uitgevoerd. De jongeman werd vrijgelaten.

Al op 18 maart werd de jongere op heterdaad betrapt bij een diefstal met braak. De jeugdrechter besliste daarop opnieuw dat de minderjarige in Everberg hoort, waar hij pas op 20 maart terechtkon.

‘Als vertegenwoordiger van het algemeen belang en van de belangen van de betrokken jongeren ziet het openbaar ministerie zich genoodzaakt deze aanslepende problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen’, besluit het Parket van Antwerpen.