Grote ongerustheid bij NMBS om asbest in verf wagons
Foto: VUM

In de verf op sommige goederenwagons van de NMBS is asbest aangetroffen. Volgens de vakbonden heerst er grote ongerustheid onder het personeel.

Het gaat specifiek om de verf op meerdere goederenwagons die de NMBS voor derde partijen onderhoudt in de werkplaatsen van Gentbrugge, Antwerpen en Monceau, meldt de spoormaatschappij vrijdagavond.

De NMBS besloot om verfstalen te nemen van alle goederenwagons in de genoemde werkplaatsen nadat zij op de hoogte werd gebracht van de potentiële aanwezigheid van de schadelijke stof. In een beperkt aantal stalen van sommige types wagons werd effectief asbest aangetroffen. Wie de NMBS hiervan op de hoogte heeft gesteld, maakte ze niet bekend.

Tientallen wagons

'Onder het personeel is na de vondst grote ongerustheid ontstaan', meldt Luc Piens van de christelijke spoorvakbond. 'In eerste instantie was er sprake van een tiental wagons, maar uiteindelijk lijken dat er veel meer te zullen worden', zegt hij. De vakbonden hebben de spoordirectie om meer informatie gevraagd. De direct betrokken werknemers worden ondertussen al medisch onderzocht.

De spoorwegmaatschappij belooft alle werknemers in de betrokken werkplaatsen van de situatie op de hoogte te houden. Bepaalde werkzaamheden zouden al zijn stopgezet. ‘We wachten nu op de resultaten van alle analyses ten gronde met de bevoegde instanties, en op eventuele aanbevelingen’, besluit de NMBS.