Gijzeling Frankrijk: Islamitische Staat eist terreurdaad op
Agenten na de gijzeling aan de supermarkt in Trèbes. Foto: epa
De terreurgroep Islamitische Staat heeft de gijzeling van vanochtend in Frankrijk online opgeëist. De dader, die drie slachtoffers maakte in het Franse Carcassone en het nabijgelegen Trèbes, is de 26-jarige Redouane Lakdim.

De terreurdaad werd online opgeëist door Amaq, een spreekbuis van IS. 'De dader was een strijder van het kalifaat, die gehoor heeft gegeven aan onze oproep om aanvallen uit te voeren in de landen die strijden tegen IS', luidt de boodschap. Die claim wordt voorlopig niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

De identiteit van de dader werd eerder op de dag op een persconferentie bevestigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb. Redouane Lakdim kwam eerder met het gerecht in aanraking, onder andere voor drugsfeiten. Hij handelde alleen.

Carjacking en gijzeling

Lakdim schoot vanochtend in het Franse Carcassoneeerder ook een agent neer, die daarbij zwaargewond raakte. Daarna pleegde Lakdim een carjacking, waarbij hij één slachtoffer maakte en één persoon verwondde. Daarop gijzelde de man mensen in een Super U-supermarkt in Trèbes, op tien kilometer van Carcassone. Daarbij vielen twee slachtoffers en zeker drie gewonden.

De dader werd door de minister van Binnenlandse Zaken Collomb geïdentificeerd als Redouane Lakdim. De 26-jarige man, afkomstig uit Carcassone, stond bij de politie bekend voor kleine misdrijven. 'Het was een kleine crimineel, die bekend stond voor het dealen van drugs, maar we konden niet zeggen dat hij zou radicaliseren of tot daden zou overgaan', zegt Collomb.

Eenzaat

'Lakdim handelde alleen', bevestigde Collomb. Er waren geen handlangers. 'Hij was een eenzaat die tot actie is overgegaan.' Eerder had het parket van Carcassone gemeld dat de man verklaard zou hebben lid te zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in