Kantelpunt is bereikt: diesel tanken wordt tikkeltje duurder dan benzine
Foto: AFP

De maximumprijs van diesel stijgt vrijdag met 3,3 cent per liter. Daardoor zal bij de vele tankstations die de maximumprijs aanrekenen diesel voor het eerst duurder merkbaar zijn dan benzine.

De FOD Economie liet vanmorgen weten dat de hoogst toegelaten dieselprijs stijgt tot 1,4240 euro per liter. Dat is iets meer dan de huidige maximumprijs voor benzine, die op 1,4220 euro per liter ligt. Dat verschil van 0,2 cent per liter is vooral symbolisch belangrijk: op een volle tank van 50 liter is er een prijsverschil van amper 10 cent.

Het gaat wel om de maximumprijs. Bij de tankstations die kortingen toekennen is het niet duidelijk of diesel daar ook duurder zal zijn. Mogelijk geven ze op diesel een grotere korting, om zo de trouwe klanten niet af te schrikken.

Het duurder maken van diesel is een bewuste strategie van de regering: via het zogenaamde cliquetsysteem worden immers prijsdalingen van diesel voor de helft omgezet in accijnsverhogingen. Bij benzine is dat niet het geval, en zo wordt diesel relatief duurder ten opzichte van benzine. De bedoeling is om het wagenpark in ons land te ‘vergroenen’.

Bijna veertien dagen geleden was diesel voor het eerst al eventjes duurder dan benzine. Het ging toen wel om benzine 95 zonder de verhoogde biocomponent, die bijna nergens meer te vinden is. Vanaf vrijdag is diesel ook duurder dan de gangbare benzine 95 E10. Eind vorige maand stuntte een tankstation ook al door de gewone benzineprijs kortstondig onder die van diesel te duwen.

Dat diesel systematisch duurder blijft dan benzine, is echter nog geen uitgemaakte zaak. Verwacht wordt dat benzine in de wintermaanden goedkoper zal zijn, en diesel in de zomer. Dat heeft onder andere te maken met de wisselende samenstelling, maar ook met de vraag naar stookolie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig