De ingetogen herdenking op de luchthaven van Zaventem verliep niet zoals sommigen hadden gehoopt. Er was een storing en de minuut stilte werd niet aangekondigd, zegt Groen. 'Om 7.58 uur gebeurde niets.'

Om kwart voor acht vanmorgen stonden slachtoffers en hulpverleners - samen met regeringsleden - klaar om de aanslagen van 22 maart twee jaar geleden te herdenken. Er waren zoals aangekondigd geen speeches. Wel een podium aan het monument voor de slachtoffers, waar bloemen en kransen werden neergelegd.

Maar sommigen blikken niettemin ontevreden terug. Vooral omdat om 7.58 uur - het tijdstip waarop de eerste bom afging - geen aankondiging kwam van de minuut stilte. Dat vertelt Stefaan Van Hecke, parlementslid van Groen. Hij was aanwezig als lid van de commissie 22/3 naar de terroristische aanslagen. Het was dus niet duidelijk toen de regering even later vertrok dat de minuut stilte al had plaatsgevonden.

 

'Er gebeurde om 7.58 uur niets', vertelt Van Hecke. 'Even later was iedereen weg. Het was niet duidelijk dat de herdenking al was afgelopen. Je zag niets, je hoorde niets over een minuut stilte. Iedereen keek wat naar elkaar. Ik heb begrepen dat de slachtoffers geen speeches wilden, maar helemaal niets doen is toch niet de oplossing? In Maalbeek speelden strijkers muziek. Om 9.11 uur, toen daar de bom afging twee jaar geleden - werd een minuut stilte aangekondigd in drie talen. De muziek viel stil, en hervatte weer na de minuut stilte. Dat was zeer ingetogen én zonder speeches.'

Storing

Herdenkingsmoment op Zaventem loopt niet zoals verwacht
Foto: FRED DEBROCK

Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme, is er niet over te spreken dat er om 7.58 uur geen aankondiging te horen was. Bovendien viel op een bepaald moment een luid geluid in de inkomhal te horen. Anke Fransen van Brussels Airport bevestigt aan VRT Nieuws dat er een storing is geweest met het aankondigingssysteem.

Danielle Iwens, werknemer op de luchthaven is teleurgesteld, vertelt ze aan VRT. 'Helaas was echt een moment in mineur. Ik ben erg ontgoocheld, dit maakt het verdriet nog groter.' Iwens verloor een collega bij de aanslagen.