Groep landbouwers zou omstreden Veviba overnemen
Foto: BELGA

De Waalse landbouwersorganisatie FWA heeft beslist om de oprichting van een coöperatieve van landbouwers te begeleiden en mee een intentieverklaring op te stellen ‘voor het overnamebod van de bedrijfsmiddelen van de groep Veviba’.

Dat zegt de FWA woensdagavond, na afloop van een directiecomité en een algemene vergadering. Er werd daarover woensdagavond een brief gestuurd naar de crisismanager van Sogepa, de financiële arm van het Waals Gewest, dat de slachthuizen en verpakkingseenheden momenteel bestuurt tot een overnemer gevonden is.

Sogepa, schuldeiser van Veviba, lanceerde een oproep tot kandidaten begin deze week om de bedrijfsmiddelen van Bastenaken en/of Rochefort over te nemen. Een beslissing moet binnen de tien dagen vallen, anders zou Sogepa een curator inschakelen. De overnemer kan een bedrijf maar ook een coöperatieve zijn. Waals minister van Landbouw René Collin (CDH) lijkt van die laatste optie voorstander, net als de FWA, dat landbouwers daarvoor dus zal begeleiden.

Veviba wordt verdacht van fraude. Het zou vervaldata op vlees aangepast hebben naar recentere data. In gehakt zouden delen van dieren terechtgekomen zijn die niet bestemd zijn voor menselijke consumptie. Het slachthuis speelde twee weken geleden zijn toelatingen kwijt nadat de onregelmatigheden aan het licht kwamen.