Zij geven het goede voorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan
Foto: Getty Images/iStockphoto

Onder meer Delhaize De Leeuw en Ikea Food Belgium werden op de tweede editie van de Food Waste Awards in de bloemetjes gezet voor hun ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Voedselverlies lijkt steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties.’

Wereldwijd wordt er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild, maar langzaamaan groeit het bewustzijn dat het ook anders kan. De Food Waste Awards belonden de beste ideeën om voedselverlies tegen te gaan in verschillende categorieën.

‘Met meer dan het dubbel aantal inzendingen lijkt voedselverlies steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties’, vertelt Elke Markey van FoodWIN, organisator van de Food Waste Awards. ‘We hopen met dit succes nog meer organisaties te inspireren om voedselverlies onder de loep te nemen en creatieve oplossingen te bedenken.’

Delhaize De Leeuw gaat met de prijs lopen binnen de categorie voedingsbedrijf voor zijn engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te schenken. Op die manier werd 2.635 ton voedsel van de afvalberg gered.

Ikea Food Belgium mag zich de strafste cateraar noemen, want op een jaar tijd verminderde het in België zijn voedselverlies met 41 procent, wat gelijk staat aan 99 ton voeding en 427 ton CO2.

Met zijn distributieplatform voor voedseloverschotten kaapt Foodsavers Gent de Food Waste Award voor lokale besturen weg. De voedseloverschotten worden via het platform herverdeeld aan financieel kwetsbare mensen via talrijke Gentse sociale organisaties.

Voor de categorie gezondheidszorg is het Oostendse woonzorgcentrum Sint-Elisabeth de uitverkoren winnaar. Via metingen en keuzemenu’s voor hun bewoners brengen zij het dagelijkse voedselverlies terug met gemiddeld tien procent.

De beste Belgische changemaker is Opschepper, een initiatief van studenten van de Universiteit Antwerpen. Met maaltijdboxen samengesteld met voedseloverschotten brengen ze studenten en 65-plussers, doorgaans eenzame eters, samen voor een gezellige en ecologisch verantwoorde maaltijd.

Het Britse initiatief Bubble & Squeak werd tot slot uitgeroepen tot beste Europese changemaker. Lagere schoolkinderen van de Londense Old Oak Primary School beheren er een eigen stand aan de schoolpoort waar ze wekelijks ongeveer veertig kilo voedsel surplus herverdelen aan de ouders.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in