Gatz overweegt verbod op doorspoelen reclame
Foto: Shutterstock.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) sluit een verbod op het doorspoelen van reclame niet uit als de tv-zenders en distributeurs geen oplossing vinden voor het uitgesteld kijken.

Lineair televisiekijken lijkt op de retour. Intussen gebeurt ruim een kwart van alle tv-kijken uitgesteld. Dat wil zeggen dat kijkers hun programma’s opvragen of opgenomen hebben. Veelal spoelen kijkers dan de reclame door. Zo missen Telenet, Proximus en de zenders heel wat reclame-inkomsten.

De grootste spelers breken er zich al ruim een jaar het hoofd over, maar een oplossing is er nog niet. Nu meldt Het Laatste Nieuws dat mediaminister Sven Gatz, indien Proximus en Telenet geen oplossing vinden, zelf wil ingrijpen en het doorspoelen van reclame per decreet wil verbieden.

‘Als het moet om een gezond medialandschap te behouden dan zal ik dat doen. Dan zitten we weer voor een paar jaar goed’, aldus Gatz.

Bij uitgesteld kijken zou de kijker kortere reclameblokken te zien krijgen. Bij programma’s van Medialaan (VTM, Q2, Vitaya) is het nu al niet mogelijk om reclame door te spoelen als je programma’s opvraagt.

Dat reclameblokken kunnen worden doorgespoeld, is een doorn in het oog van de tv-zenders. ‘Als mensen reclame blijven doorspoelen, is Vlaamse televisie ten dode opgeschreven’, zei SBS-baas Peter Quaghebeur (Vier en Vijf) daarover vorig jaar in onze krant. Wat eerder had Telenet-baas John Porter nog genuanceerder geoordeeld over het doorspoelen van reclame.