Facebook ‘geschandaliseerd’ over gebruik van data door Cambridge Analytica
Foto: REUTERS

Socialenetwerksite Facebook laat weten ‘geschandaliseerd te zijn dat het misbruikt werd’ door Cambridge Analytica, dat gegevens van gebruikers heeft gebruikt. Het Amerikaanse bedrijf zegt ‘de ernst van het probleem te begrijpen’. De procureurs van New York en Massachusetts zijn een onderzoek gestart naar het schandaal rond Facebook, zo blijkt dinsdag nog.

Facebook meldt in een persbericht vastbesloten te zijn ‘ons beleid strikt toe te passen om de privégegevens te beschermen’ en ‘alle mogelijke maatregelen te nemen zodat de kwestie niet zonder gevolg blijft’.

Volgens een woordvoerder ‘doen de toplui van het bedrijf er alles aan om alle feiten te weten te komen, en de nodige maatregelen te nemen omdat ze de ernst van het probleem begrijpen’.

Facebook ligt onder vuur nadat The New York Times en The Guardian hadden bericht dat Cambridge Analytica, een bedrijf dat voor Donald Trumps campagne werkte, toegang had tot de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die gegevens zouden onrechtmatig ingezet zijn in de verkiezingsstrijd.

Facebook ‘geschandaliseerd’ over gebruik van data door Cambridge Analytica
Foto: AFP

Het Britse bedrijf ontkent alle beschuldigingen. Ceo Alexander Nix werd dinsdagavond wel geschorst ‘in afwachting van een compleet en onafhankelijk onderzoek’.

‘Fundamentele verantwoordelijkheid’

De procureurs van New York en Massachusetts zijn ondertussen een onderzoek gestart naar het schandaal. Eerder raakte ook al bekend dat de Amerikaanse handelscommissie FTC (Federal Trade Commission) een onderzoek opende.

‘De consumenten hebben het recht om te weten hoe hun gegevens gebruikt zijn, en bedrijven als Facebook dragen de fundamentele verantwoordelijkheid om de persoonlijke gegevens van hun gebruikers te beschermen’, aldus de New Yorkse procureur Eric Schneiderman in een persbericht. Op Twitter voegde de procureur van Massachusetts Maura Healey toe dat ‘we een antwoord willen, en daarom een onderzoek zijn gestart’.

Aan de andere kant van de oceaan startten de Europese en Britse privacywaakhonden eveneens een onderzoek naar Cambridge Analytica.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in