Eigenaar Kosovaars vleesbedrijf dreigt journalisten ‘af te maken’
Foto: put

‘Ik ga jullie in stukken hakken met een bijl, ik ga jullie afmaken. Onthoud wat ik zeg, ik ga een kalasjnikov nemen en jullie allemaal vermoorden’. Met die woorden heeft de directeur van de Kosovaarse groothandel Euro-IDA journalisten die de fraude met vervallen Belgisch vlees aan het licht brachten bedreigd.

Dat meldt RTBF dinsdag. De man zou de uitlatingen telefonisch aan journalisten van website Insajderi gezegd hebben. Het was die site die het onderzoek opgestart had naar de import van het vervallen vlees. Op de site is ook een geluidopname van het gesprek gepubliceerd.

De journalisten stapten na de bedreigingen naar de rechter, aldus de Franstalige openbare omroep. De Kosovaarse journalistenvereniging veroordeelt de bedreigingen.

De export van vlees dat niet aan de regels voldeed richting Kosovo kwam aan het licht in het kader van het schandaal rond vleesgigant Veviba in Bastenaken. Het bedrijf zou de houdbaarheidsdatum van vleesproducten hebben aangepast en stukken vlees verwerkt hebben die niet voor menselijke consumptie bedoeld waren.