Het Europees Parlement heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg gevraagd om persoonlijk uitleg te verschaffen over de onthullingen rond Cambridge Analytica. Onze staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) spreekt ’het ondermijnen van onze democratie’ en eist uitleg.
‘Facebook moet de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen verduidelijken dat hun persoonlijke gegevens niet gebruikt worden om de democratie te manipuleren’, zo heeft voorzitter Antonio Tajani dinsdag getweet.
Dinsdag hebben ook de nationale privacywaakhonden van de EU-lidstaten in Brussel overleg gepleegd over het schandaal, zo deelde de Europese Commissie mee. Bevoegd eurocommissaris Vera Jourova bevindt zich dan weer in Washington. Het is de bedoeling dat ze in de Amerikaanse hoofdstad contact heeft met Facebook.
Eerder op de dag raakte al bekend dat ook een Britse parlementscommissie wil dat Zuckerberg uitleg komt geven over ‘het catastrofale mislukken’ van de beveiliging van persoonsgegevens op de site.
Volgens de Washington Post is de Amerikaanse handelscommissie FTC (Federal Trade Commission) ondertussen een onderzoek gestart naar Facebook en hoe het persoonlijke gegevens gebruikt. Het bedrijf riskeert een boete van meer dan 40.000 dollar per dag per overtreding, aldus de Post.
‘Gedachtepolitie’
Ook de Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) verwacht uitleg van Mark Zuckerberg en van de CEO van Cambridge Analytica. ‘Mark Zuckerberg moet persoonlijk uitleggen hoe die data van Facebook gebruikt is. En Cambridge Analytica moet uitleggen hoe ze aan de data zijn gekomen en wat ze ermee gedaan hebben.’
De Backer waarschuwt dat ‘de data van mensen zomaar oogsten en misbruiken’ onze democratie ondermijnt. ‘Als Zuckerberg denkt dat hij voor gedachtepolitie kan spelen, heeft hij het mis’, aldus de minister.
Datalek
Facebook werd in verlegenheid gebracht door het gebruik van de privé-informatie van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers door databedrijf Cambridge Analytica. Dat bedrijf was onder meer betrokken bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Gebruikers zouden geen toestemming hebben gegeven voor de verwerking van hun gegevens.