Executie sekteleden van sarin-aanslag verwacht
Sekteleider Shoko Asahara. Foto: AP

Dertien Japanse sekteleden, die betrokken waren bij een sarinaanval in de metro van Tokio in 1995, zouden dezer dagen opgehangen worden.

Drieëntwintig jaar geleden, op 20 maart 1995, pleegde de sekte Aum Shinrikyode een aanslag op de metro van Tokio met het dodelijke zenuwgas sarin. Dertien mensen kwamen om, duizenden anderen werden ziek.

De sekteleider Shoko Asahara en een tiental volgelingen werden ter dood veroordeeld. Vorige week zijn sommige van hen naar nieuwe faciliteiten overgebracht. Dat doet lokale media vermoeden dat de executies binnenkort zullen plaatsvinden.

Geheimzinnigheid

Aum Shinrikyode was een gewelddadige sekte die het einde van de beschaving voorzag en de confrontatie met de staat opzocht. Als de sekteleden op hetzelfde moment worden opgehangen, dan zou het een van de grootste executies zijn in de moderne geschiedenis van Japan.

Executie sekteleden van sarin-aanslag verwacht
Dertien mensen kwamen om bij de aanslag op de metro in Tokio. Foto: AP

Executies in Japan zijn gehuld in geheimzinnigheid. Het land maakt het tijdstip van executies op voorhand nooit bekend. Soms worden de terdoodveroordeelden zelf na jaren in de dodencel maar enkele uren op voorhand op de hoogte gebracht. Soms worden familieleden pas na de ophanging op de hoogte gebracht.

Doodstraf

Amnesty International vindt dat de doodstraf nooit rechtvaardig kan zijn. ‘Want het is de ultieme ontkenning van mensenrechten’, zegt onderzoeker Hiroka Shoji.

Ook sommige overlevenden van de aanslag zijn tegen de executie, omdat ze dan geen hoop meer hebben op een betere uitleg over de misdaden. De sekteleider Asahara heeft nooit zijn verantwoordelijkheid erkend of een coherente uitleg gegeven. Volgens zijn 34-jarige dochter, Rika Matsumoto, begrijpt hij zijn straf niet en heeft hij een behandeling nodig opdat hij kan herstellen en praten.

De 71-jarige Shizue Takahashi, wier man is omgekomen bij de aanslag, heeft dinsdagochtend bloemen neergelegd in het metrostation. ‘Ik hoop dat ze volgens de wet geëxecuteerd worden zonder er al te veel drukte rond te maken.’