Selmayr verdedigt voor het eerst zijn omstreden topbenoeming
Martin Selmayr Foto: AFP

De Duitse topambtenaar Martin Selmayr heeft voor het eerst zijn omstreden benoeming als secretaris-generaal van de Europese Commissie verdedigd.

Selmayr verdedigde in de marge van een lezing in Brussel zijn omstreden benoeming als secretaris-generaal van de Europese Commissie. Hij benadrukte daarbij dat zijn promotie werd goedgekeurd door alle 28 leden van de Europese Commissie. De Commissie mag die beslissing wel degelijk nemen, klonk het. Tenslotte benoemt ook het Europees Parlement zelf zijn secretaris-generaal, voerde de Duitser aan.

Een week later werd de unaniem genomen beslissing bevestigd, zei Selmayr. ‘Alle leden van de Europese Commissie hebben toen geapplaudisseerd, allen hebben me gefeliciteerd.’

De jurist ontkende ook dat commissarissen omgekocht zijn met de beloftes van hogere pensioenrechten. ‘Ik weet niet waarmee ze konden omgekocht worden’, zei hij. Volgens Selmayr kan de Commissie de pensioenen van commissarissen zelfs niet verhogen, maar kan alleen de Europese Raad dat.

Verrassend benoemd

Selmayr was tot voor kort kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Op 21 februari werd hij verrassend benoemd tot secretaris-generaal van de administratie, die ongeveer 32.000 medewerkers telt. Critici vermoeden dat Juncker hem het postje toeschoof vooraleer zijn eigen ambtstermijn als Commissievoorzitter volgend jaar afloopt. Juncker en de Commissie zeggen dat alle regels gevolgd zijn bij de benoeming.

De begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement zal de zaak nu verder onderzoeken. De groenen legden daarvoor maandag alvast een omvangrijke lijst vragen voor.

Politieke motieven

Selmayr suggereert dat er politieke motieven schuilen achter de beschuldigingen. ‘Iemand heeft er blijkbaar belang bij om de Europese Commissie in een slecht daglicht te stellen’, zei hij maandagavond. Mogelijke redenen, volgens hem, zijn omstreden politieke standpunten die de Commissie inneemt, bijvoorbeeld over een solidaire herverdeling van vluchtelingen in Europa.