Meer dan 52.000 kandidaten voor CurieuzeNeuzen Vlaanderen
Foto: FRED DEBROCK
Om 12 uur werden de kandidaturen afgesloten voor Curieuzeneuzen Vlaanderen, het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. 52.626 kandidaten melden zich aan. Daaronder ook bijna 2.000 scholen en bedrijven.

‘Een onverhoopt succes’, noemt projectleider Filip Meysman (Universiteit Antwerpen) de 52.626 aanmeldingen voor CurieuzeNeuzen Vlaanderen, het project van de Antwerpse universiteit, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard om de luchtkwaliteit te meten op straatniveau.  ‘Tot in de Herstappe, de kleinste gemeente, zijn er kandidaten.’

Bij de inschrijvingen zijn er:

  • 967 scholen
  • 961 bedrijven
  • 323 verenigingen
  • 597 gemeentehuizen en overheidsdiensten
  • 49.778 particulieren

De kaart met deelnemers (zie hieronder) toont een mooie spreiding tussen de provincies, de steden en de landelijke gemeentes. ‘Hiervoor had ik willen tekenen’, zegt Meysman.

Nu is het aan de onderzoekers om hun algoritme los te laten op de database om de 20.000 beste meetpunten te selecteren. Naast een zo groot mogelijke geografische spreiding en diversiteit aan leefomgevingen wordt daarbij gekeken naar de plaats van de meetpunten. Meetpunten bij ramen aan de straatkant op de eerste verdieping krijgen voorrang.