Zijn ouders hadden liever gehad dat hij wat meer tijd spendeerde aan wiskunde-oefeningen, maar zelf verkoos hij films en series. ‘Probeer met mij geen gesprek te beginnen met iets van Star Wars of Lord of The Rings op de achtergrond. Je bent mijn aandacht kwijt’, zegt Alexandru Hul.
Vóór de zomer opent de 26-jarige Antwerpenaar een ‘geek sci-fi fantasy café’. Omdat zijn ouders ‘niet vermoord zijn en een kluis vol goud hebben nagelaten’, haalde hij begin dit jaar 15.000 euro op via een crowdfundingcampagne.
Hij is niet alleen. In 2017 werden 2.283 projecten gefinancierd met crowdfunding. Dat is bijna dubbel zoveel als een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Douw & Koren, een Nederlands adviesbureau. Bij crowdfunding kan het grote publiek een bedrag inleggen in ruil voor een aandeel, een terugbetaling met interest of een symbolische bedanking.
Maar voor het eerst is er in ons land minder geld opgehaald via crowdfunding dan het jaar ervoor. Belgische bedrijven, verenigingen en particulieren haalden voor 24,9 miljoen euro kapitaal op. In 2016 was dat nog 29,9 miljoen.
Ondernemingen zijn in de minderheid (7 procent), maar ze zijn wel goed voor 70 procent van het opgehaalde bedrag. Volgens Gijsbert Koren van Douw & Koren is er geen sprake van een structurele trendbreuk. ‘In 2016 waren er een paar hele grote projecten met grote investeringen. Als we de inleg van professionele investeerders niet meerekenen is de markt wel blijven groeien, maar niet meer zo hard als voorheen.’ Koren voelt dat de markt veranderd is. ‘Crowdfunding lijkt over de initiële hype heen te zijn. Het wordt stap voor stap gemeengoed.’
Voor projecten is het moeilijker om persaandacht te halen. Er werd vorig jaar in de kranten weliswaar meer geschreven over crowdfunding, maar drie jaar geleden haalde een gemiddeld project nog vier keer zoveel aandacht.
Volwassen
Misschien is dat juist een teken dat de markt volwassen wordt. ‘Ons laatste project was een boekhoudkantoor’, zegt Ellen Lemaire, hoofd van Bolero Crowdfunding. ‘We zien dat vooral crowdlending booming business is.’
Daarbij tekenen investeerders in op een achtergestelde lening met een gemiddeld rendement van 7,5 procent per jaar. Banken stellen dat opgehaalde kapitaal nagenoeg gelijk aan eigen vermogen, waardoor bedrijven meer kunnen lenen bij de banken. Maar wie intekent, loopt wel een groter risico. ‘Daarom laten we alleen kmo’s toe die al minstens twee jaar actief zijn’, zegt Lemaire. ‘Terwijl het vooral start-ups zijn die aandacht krijgen met hun crowdfundingsactie.’
Op internationaal vlak is België een achterblijver. De Belg stopt gemiddeld 2 euro per jaar in crowdfunding. In Frankrijk is dat 5 euro en in Nederland 13 euro. In het VK zelfs meer dan 100 euro.